anto domazet

U BiH treba kreirati političku situaciju koja nije nužno stabilna, ali je dinamična i upravljiva

18.06.2018.
u 12:00

Dr. Anto Domazet, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, član Odbora za ekonomske znanosti Akademije znanosti i umjetnosti BiH i Znanstvenog savjetodavnog odbora časopisa Transition Study Review iz Venecije u Italiji te bivši ravnatelj Ekonomskog instituta govori o aktualnoj političko-društvenoj zbilji u BIH, utjecaju političkih zbivanja na ekonomiju, sivoj ekonomiji...

Možete li ukratko dati ocjenu trenutačne društveno-političke zbilje u BiH?

- Zemlja je u velikom zastoju. Dok svijet, EU i zemlje regije bilježe velike promjene, u BiH su društveni odnosi konzervirani. Loše društvo, u kojem vlada visoka socijalna isključenost, siromaštvo, korupcija, niska poduzetnička aktivnost i produktivnost rada s niskim plaćama i lošim javnim uslugama, stvara lošu državu. Državu koja služi političkoj eliti i birokraciji, a ne građanima za njihovu ekonomsku i socijalnu dobrobit. Zemlja na dnu europske ljestvice razvijenosti s oko 5000 $ dohotka po glavi stanovnika očajno treba reforme u svim sferama, od ekonomije, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite do sudstva i javne uprave. Tzv. reformska agenda budila je određene nade jer se temeljila na visokoj involviranost međunarodne zajednice. Ona je dala vrlo ograničene rezultate, ali čak i ovako kako je rađeno, pokazalo se da se od reformi ne smije odustajati, da se one u BiH teže provode nego u drugim zemljama, ali da su, naravno, kada se kreiraju na socijalno odgovoran način, jedino rješenje da ostvarimo bolji život i veću socijalnu pravdu. Sada je i oskudna energija reformi blokirana izbornom retorikom, a i ono što je ima preusmjereno je na izborni zakon – uglavnom sva vlast ima alibi za opstrukciju reformi. Na dnevni red dolaze pitanja koja postavlja etnonacionalna elita radi svojih potreba, a ne radi građana. Reforme su, prije svega, potrebne građanima BiH, ali su one istodobno i ispunjavanje svih ključnih uvjeta za stjecanje statusa kandidata u EU. Niti ima boljeg života, ni napretka u euroatlantskim integracijama.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?