Stručnjaci upozorili

U BiH stižu polarni udar s jako niskim temperaturama i do -20 stupnjeva

snijeg
14.01.2016.
u 07:00

Do kraja ovoga tjedna u BiH će prevladavati nestabilno vrijeme s povremenim oborinama uz postupno zahladnjenje s približavanjem vikenda. Kako zahladnjenje dolazi slažu se svi meteorolozi, ali o tome koliki nas pad temperature očekuje, mišljenja se razilaze, piše Večernji list BiH.

Različite prognoze

Tako Nedim Sladić, “bosanski lovac na oluje”, prema pisanju Patrije, prognozira nove šokantne promjene vremenskih prilika i tvrdi kako nas očekuju polarni udar i jak vjetar. Prema njegovim tvrdnjama, sljedeći tjedan od ponedjeljka do petka, jutarnja temperatura na planinama i visoravnima bit će od -27 do -20 °C, u nizinama Bosne od -21 do -8 °C, na jugu od -7 do -3 °C. Najviša dnevna bit će od -20 do -14 °C na planinama, a u nizinama od -13 do -5, u Hercegovini od -4 do 1 °C. S ovolikim padom temperature ne slažu se meteorolozi FHMZ-a pa je tako Nedžad Voljevica za “Avaz” negirao mogućnost pojave polarnih temperatura u BiH. “Vremenske prilike bit će djelomično stabilne, uz osjetno niže temperature koje su primjerenije ovom dijelu godine. Točno je da će temperatura zraka od ponedjeljka biti znatno niža nego posljednjih dana, ali daleko je to od polarnog udara i informacija koje su se pojavile da će na planinama u jutarnjim satima biti čak -27 °C”, kazao je Voljevica. Županijska uprava civilne zaštite uputila je jučer upozorenje pravnim i fizičkim osobama u SŽ za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih i kišnih oborina, niskih temperatura i jakog vjetra, piše Večernji list BiH.

Gripa i viroze

Siječanj je vrijeme kada se uobičajeno, zbog niskih temperatura, pojačava broj oboljelih od gripe i drugih virusnih oboljenja. Prema službenim podacima, gripe u BiH još uvijek nema, ali su u susjednoj Hrvatskoj prvi oboljeli već registrirani. Prvi slučajevi gripe se u BiH mogu očekivati krajem ovog mjeseca, tijekom veljače i početkom ožujka. Temperature zraka, koje su posljednjih dana bile visoke za ovo doba godine, pogoduju pojavi viroza i prehlada. “U našoj županiji za sada, barem službeno, nije registriran ni jedan slučaj gripe, što znači da Zavod nije dobio ni jednu službenu potvrdu iz naših domova zdravlja. Ono što imamo, prema podacima iz zdravstvenih ustanova, pojačan je broj viroza i respiratornih infekcija, a koje mogu biti uvod u pojavu gripe”, kazala je za radio Studio N Dijana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ. Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ, za sada nije registriran povećan broj slučajeva viroza i prehlada, a uglavnom im se javljaju kronični bolesnici s kardiovaskularnim oboljenjima, hipertenzijom, kao i neurološki pacijenti. Glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ Arman Šarkić kazao je za Fenu da trenutačno samo registriraju pojedinačne slučajeve viroza koje su popraćene povišenom tjelesnom temperaturom i problemima respiratornog trakta, što je uobičajeno za ovo doba godine. Za prevenciju od gripe, uz cijepljenje, potrebno je izbjegavati boravak u zatvorenim prostorima gdje je veliki broj ljudi, prozračivati prostorije i ne izlagati se hladnoći dulje vrijeme, a u prehranu uključiti vitamin C.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije