državni vrh ispunjava obećanje kako će voditi aktivnu vanjsku politiku

U BiH stiže bugarski predsjednik, čeka se Erdogan i Komorowski

erdogan
Reuters (Ilustracija)
17.04.2015.
u 09:06

dolazak pape Franje središnji je vanjskopolitički događaj za BiH u ovoj godini

Središnji vanjskopolitički događaj za BiH u ovoj godini svakako je posjet Svetog Oca pape Franje 6. lipnja ove godine.

Ispunjavanje obećanja

Međutim, i prije tog važnog događaja članovi državnog Predsjedništva imat će intenzivne međudržavne i multilateralne aktivnosti. Još na početku mandata Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potvrdili su odluke o upućivanju službenih poziva za posjet BiH predsjednicima nekoliko država. Predsjedništvo BiH odluke o pozivu uputilo je predsjedniku Poljske Bronisławu Komorowskom, predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelijevu te predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu. Dolazak predsjednika Turske, Bugarske i Poljske značit će veliki iskorak na vanjskopolitičkom planu, te podršku BiH na putu u EU. Doznajemo kako će neki od ovih posjeta biti realizirani već u sljedećim tjednima. Prvi koji dolazi je bugarski predsjednik Plevneliev, kojeg će Predsjedništvo BiH ugostiti 22. i 23. travnja. Istodobno, službeni poziv za posjet upućen je i češkom predsjedniku Milošu Zemanu, te francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu. Predsjednik Francuske bio je i prošle godine pozvan u BiH povodom obilježavanja 100 godina od početka 1. svjetskog rata. Nije došao, tako da su mogućnosti za njegov dolazak ove godine veće.

Susreti u regiji

Prošlom sazivu Predsjedništva je prigovarano da nedovoljno održavaju bilateralne kontakte s drugim državnicima. Ilustrirano je to i matematički, brojem predsjednika koji su u protekle četiri godine posjetili BiH. Ništa više nije bilo ni državničkih posjeta Predsjedništva BiH drugim zemljama. Sve se svodilo na povremene multilateralne skupove i susrete „na marginama“ takvih skupova. Komunikacija s čelnicima susjednih država uglavnom se održavala kroz različite regionalne inicijative. Skoro da ni jedno međudržavno pitanje nije riješeno u izravnoj komunikaciji članova Predsjedništva BiH i predsjednika susjednih zemalja. Ima naznaka da bi se i to moglo promijeniti, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je nova predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović već bila u službenom posjetu BiH te da su sva trojica članova bh. Predsjedništva nazočila njezinoj inauguraciji. Predsjedatelj Mladen Ivanić imao je prvi susret i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Regionalna predsjednička suradnja potvrđena je i kroz posjet novog saziva Predsjedništva BiH Republici Sloveniji gdje ih je ugostio predsjednik Borut Pahor.

Komentara 1

EM
erdol.mujacic
01:45 18.04.2015.

Središnji vanjskopolitički događaj za BiH u ovoj godini je dolazak amidze ERDOGANA.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije