Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Osloboditi optužene za ubojstvo generala Šantića uznemirilo cjelokupan hrvatski narod

Na žalost, Županijski sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine, navode iz HNS-a
23. svibnja 2022. u 17:21 1 komentara 795 prikaza

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH najoštrije osuđuje nepravomoćnu oslobađajuću Presudu Županijskog suda u Bihaću protiv optuženih Hamdije Abdić Tigra, Dede Karabegović, Jasmira Topal, Ramiza Ružnić, Indijana Alibegović i Envera Keranović, optuženih za nestanak i ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića.

Na žalost, Županijski sud u Bihaću nije donio pravdu za obitelj Šantić, već je produžio agoniju koju ova obitelj proživljava više od 27. godina u traženju istine. Posebno je nedopustivo da je cijeli proces vođen kao civilno ubojstvo, a ne kao ratni zločin, što on zapravo u stvari i jeste, priopćio je iz Odjel HNS-a za branitelje HVO-a i Domovinski rat.

Odvesti zapovjednika druge vojske (HVO-a), zatočiti ga, mučiti i na kraju ubiti je najočitiji ratni zločin, a on je tim veći jer su se nalogodavci i izvršitelji ubojstva pobrinuli da se tijelo ubijenog generala Šantića ni do danas ne pronađe.

Osloboditi onoga tko je rekao, vodite ga i radite s njim šta hoćete, osloboditi one koji su ga odveli, i po svim informacijama mučili i na kraju i ubili, je nešto što je duboko uznemirilo, ne samo obitelj Šantić, već i sve hrvatske branitelje, pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, ali i cjelokupan hrvatski narod, i još jednom pokazalo selektivan i pristran pristup sudova u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju ratni zločini počinjeni od strane pripadnika Armije BiH.

Ova oslobađajuća presuda je dodatno produbila nepovjerenje i pokazala pravnu nesigurnost u postupanje sudova u Bosni i Hercegovini. Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme
ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin te da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji.

U protivnom, još će se jednom pokazati da za hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i njihove obitelji nema pravde, a cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini bit će uskraćena za pravu istinu o ovom ratnom zločinu, koji ni nakon 27 godina nije rasvijetljen.

Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da pokažu interes za izgradnjom pravne države, doprinesu istini i pomirenju, jer današnja oslobađajuća presuda je još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina nije pravna država, odnosno da je država u kojoj su pravda i istina dostupne samo nekima, a hrvatske žrtve ratnih zločina i njihove obitelji će još dugo čekati na pravdu i istinu, ako je uopće i budu dočekale, navodi Odjel HNS-a za branitelje HVO-a i Domovinski rat.
 

  • Alle:

    A šta postavljanje Selme Cikotića umjesto na stolicu za ratne zločine u fotelju ministra? To nije nikoga zabrinulo ??