Sindikati tvrde

U BiH neuvezano 750.000 godina radnog staža

radnici
11.04.2016.
u 13:06

Zaključno s 2014. godinom u FBiH radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, podaci su Sindikata, dok su procjene vlasti da je riječ o duplo manjem vremenskom razdoblju.

Prema Akcijskom planu FBiH za realizaciju Reformske agende za razdoblje 2015-2018. godine, zakon o uvezivanju radnog staža trebao je biti usvojen u listopadu prošle godine, a stupiti na snagu 1. siječnja ove godine.

Zaključno s 2014. godinom u Federaciji BiH radnicima je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, podaci su Sindikata, dok su procjene vlasti da je riječ o duplo manjem vremenskom razdoblju. 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da su za uvezivanje staža, ako se doprinosi budu uplaćivali na zakonom zajamčeni minimalac, potrebna 452 milijuna KM, piše Oslobođenje.

Za sada je taj zakon i dalje u prednacrtu, a još nije poznat podatak koliko ljudi u FBiH i za koliko vremena nema uvezan radni staž.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je da je prije bilo kakvog definiranja zakona potrebno imati principe na koji način i kome uvezivati radni staž. On je dodao da je banalna situacija da vlasti krše zakone iako su one te koje ih trebaju provoditi.

"Najgore je što nitko nema odgovornost, neuplaćivanje doprinosa je krivično djelo, a nitko ne pokreće to pitanje", upozorio je Čengić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?