Zavod za statistiku

U BiH najviše nezaposlenih sa srednjom školom i specijalizacijom, njih 191.000

13.02.2017.
u 10:00

Zavod za statistiku BiH izbacio je tematski bilten pod rednim brojem 12 (TB 12) u kojem su objavljeni rezultati provedene ankete o radnoj snazi. Anketa je provedena u cijeloj BiH na državnoj i entitetskim razinama te je pokazala glavne čimbenike koji su vladali u sektoru radne snage u BiH u 2016. godini, piše Večernji list BiH. Promatrana su kretanja radne snage, omjeri zaposlenih i nezaposlenih te utvrđeni osnovni statistički podaci vezani uz ovo područje. U nekoliko tematskih poglavlja vrši se analiza radne snage prema starosnoj i spolnoj strukturi u nekoliko različitih kategorija.

Posebno je zanimljivo poglavlje 11, a koje se odnosi na nezaposlene kada je riječ o raspoloživoj radnoj snazi u BiH. U razmatranje su u ovom poglavlju uzeti nezaposleni po starosnoj i spolnoj strukturi, a analizirano je nekoliko različitih tematskih cjelina.

Prva analizirana skupina su nezaposleni prema najvišoj završenoj školskoj spremi i spolu, kako na državnoj tako i na entitetskim i razini Distrikta Brčko.

Uvjerljivo najveći broj nezaposlenih je sa srednjom školom i specijalizacijom, i to njih 191.000, a najmanje je nezaposlenih sa završenom višom, visokom školom, magisterijem ili pak doktoratom, i to njih 36.000.

Iako je evidentan pad u odnosu na prošlu godinu, ipak je još uvijek najveći broj nezaposlenih sa srednjom školom.

U tom segmentu među nezaposlenima sa srednjom školom i specijalizacijom muškaraca je 31.000, a žena 30.000.

Kod onih s visokom i višom školom ta je razlika znatno veća i uočljivija, pri čemu u toj strukturi nezaposlenih na muškarce otpada 15.000, a na žene čak 21.000.

Kad je riječ o onima koji imaju samo završenu osnovnu školu, bez posla je trenutačno oko 45.000 osoba na razini BiH.

Što se pak tiče promatrane strukture prema trajanju nezaposlenosti i spolu, najviše nezaposlenih je bez posla u razdoblju od 24 do 59 mjeseci, i to njih čak 81.000 ili strukturno 29,5%. Najmanje nezaposlenih u ovoj kategoriji nalazi se u skupini koja traži posao manje od 6 mjeseci, i to njih 19.000 ili strukturno 7%.

Zanimljivo je i to kako se u ovom segmentu nalazi i čak 59.000 nezaposlenih koji posao traže 120 i više dana. Iz svega navedenoga vidljivo je kako se po kategorijama iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, ali je stanje najgore kod onih sa završenom srednjom školom koji, sudeći po podacima, sve teže dolaze do posla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?