Zabrinjavajuće

U BiH najmanje 105 tisuća osoba pati od demencije: Društvo je neinformirano

16.01.2017.
u 10:00

Broj osoba koje pate od demencije u BiH mnogo je veći od preporučenog broja i on iznosi od 105 pa do 180 tisuća osoba. Građani naše zemlje općenito nisu informirani o demenciji, zbog čega dodatno otežavaju život oboljelog, ali i kompletne obitelji. Demencija je pojam koji označava skupinu simptoma od kojih je najizraženiji gubitak pamćenja. Uz smetnje pamćenja, javljaju se i drugi simptomi koji vode sve izraženijem oštećenju spoznajnih funkcija te sve većoj ovisnosti oboljelog o pomoći okoline.

Mogu se javiti i poremećaji govora, nemogućnost izvršavanja složenih naučenih radnji te nemogućnost prepoznavanja predmeta uz sačuvani vid. Demencija ne predstavlja jedinstvenu bolest, već postoje brojni uzroci koji dovode do oštećenja postojećih umnih sposobnosti. Direktor Centra za demenciju u Sarajevu Osman Kučuk kazao je za Klix.ba kako u BiH imamo minimalno 105 tisuća osoba koje pate od demencije te da taj broj ide čak i do 180 tisuća. BiH bi, prema preporukama, trebala imati znatno manji broj oboljelih.

Društvo je naviklo da ljudi od 80 godina pa nadalje zaboravljaju stvari i to se naziva “senilnost”, ali općenito postoje stvari koje nije normalno zaboravljati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?