Kombinacija financija i tehnologije

U BiH će se trgovina vršiti i kriptovalutama

02.10.2020.
u 15:58

“Novac nikad ne spava”, poznata je krilatica s Wall Streeta, a nje su svjesni i osnivači “Balcan Crypto Exchangea” BCX, prve platforme u BiH za kupnju, prodaju i razmjenu digitalne imovine. Ovih dana, dok se priča o regionalnim multimilijunašima koji su zaradili na kvalitetnim platformama, među najzanimljivija iz BiH čine se osnivači BCX-a Nikola Klak i Boris Majstorović.

Izvršnog ravnatelja Majstorovića pronašli smo u Banjoj Luci, a on nam je objasnio sve o BCX-u.

- BCX je brend tvrtke Digital Assets Management koja je osnovana u svibnju 2018. Naš prvi proizvod bio je BCX mjenjačnica gdje smo došli na ideju da prema primjeru nekih poznatih tvrtki napravimo kombinaciju financija i tehnologija. Tako danas žitelji BiH imaju mogućnost kupiti ili eventualno prodati svoju digitalnu tehnologiju, tj. kriptovalute. Potaknuti smo bili među ostalim time da je popriličan broj stanovništva vršio “rudarenje” kriptovaluta, a nisu bili u mogućnosti unovčiti ga u konvertibilnu marku jer je BiH izvan EU-a i bila je jako dugo na “sivoj” listi, tako da sve te neke svjetske burze, jednostavno, nisu dopuštale građanima BiH da trguju, pa smo mi tu odlučili pomoći - priča nam Majstorović.

Ističe i kako je tržište kriptovaluta poprilišno rašireno. Kriptovalute na svjetskoj razini zauzimaju oko dva posto svjetskog financijskog tržišta. Mjenjačnica BCX nalazi se u Banjoj Luci.

- To je naš prvi proizvod. Korisnik, nakon što se registrira, u skladu sa zakonom, trguje po trenutačnom tečaju jedne od najvećih svjetskih burzi s kojima je naša mjenjačnica povezana. A prije dva tjedna stavili smo u funkciju naš novi proizvod koji se zove BCX burza gdje stvaramo vlastito tržište kriptovaluta, a tu nisu samo te valute nego i tokeni - govori nam Majstorović.

Za Večernjak otkriva novi plan za budućnost.

- Naš treći projekt ide iduće godine i on je možda najvažniji. S obzirom na to da je naša platforma multifunkcionalna, radimo da s BCX-om omogućimo sva plaćanja. Mi ćemo potpisivati ugovore s tvrtkama, a naš korisnik bilo koju robu moći će platiti sa svog računa na BCX platformi, ili novcem ili kriptovalutama - istaknuo je za kraj razgovora Majstorović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?