Kriza svjetskih razmjera

U autoindustriji zaposleno 11.000 osoba u BiH, strahuje se za posao

auto industrija
16.04.2022.
u 09:00

Da je netko prije koju godinu pričao da će rabljenim automobilima, pritom ne mislimo na oldtimere, ovim tempom rasti cijena, automobilski bi ga stručnjaci vjerojatno proglasili neznalicom, međutim, splet okolnosti doveo je takvog raspleta. Prvo je pandemija usporila razvoj automobilske industrije, a proizvođači su teško dolazili do dijelova, kako zbog usporenog prijevoza koji je zbog korone s nekoliko tjedana pomjeren na nekoliko mjeseci čekanja, tako i zbog poskupljenja materijala jer ni tradicionalno jeftina Kina iz koje se uvozilo od igle do lokomotive više nije tako jeftina, piše Večernji list BiH.

Teška pozicija

I kao točka na "i" sada se dogodio i rat u Ukrajini koji je pokrenula Rusija, a sankcije osjeća cijeli svijet. Već dugo ne stoji ona izreka: Ne može gore. A u ovom slučaju, iako se čini da je najgore na snazi po automobilsku industriju, može se dogoditi i kineska invazija na Tajvan, najvećeg proizvođača čipova na svijetu koji se koriste u automobilskoj industriji, a gdje su tek ljudske žrtve koje su najveći gubitak za društvo. Ako aktualnu situaciju sagledamo iz bh. perspektive, dosta je ovdašnjih tvrtki koje rade dijelove za najveće automobilske gigante od Volkswagena do Mercedesa te su i oni u teškoj poziciji. Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS-a, ovih je dana za BHRT govorio o jednoj od najtežih situacija u automobilskoj industriji. - Ima tu više razloga. Nije samo nedostatak poluprovodnika i čipova. Osnovni je razlog smanjenje proizvodnje u autoindustriji, ali kroz koronu pokidani su lanci opskrbe, a još je isto tako važno što su kod ostalih repromaterijala cijene povećane i za 40 do 50 posto - ispričao je. Također, jedna velika bh. tvrtka koja proizvodi dijelove za autoindustriju čak 80 posto sirovine nabavlja iz Rusije. Problem s nekim sirovinama riješili su tako što će ih nabaviti iz Europe ili Kine, ali isporuka traje mjesecima, čak i do pola godine. 

Koliki je "potres" u cijelome svijetu, zorno oslikava izjava Thomasa Peckruhna, predsjednika Središnjeg saveza njemačke automobilske trgovine koji je rekao da trenutačno "obećana zemlja" ima manje rabljenih automobila nego kupaca te su takva vozila postala rijetka roba. Za raspoložive rabljene automobile kupci moraju zato platiti više, piše Večernjak. Prema Peckruhnu, cijene su porasle od pet do deset posto. Čak postoje noviji rabljeni automobili koji koštaju više od istih novih automobila, jer se na isporuku novih trenutačno mnogo dulje čeka, potvrdio je za Deutsche Welle. Martin Weiss koji radi za jednu od najstarijih organizacija koja se bavi procjenom i stvarnom vrijednosti automobila šokiran je aktualnim trendovima. - Tržište je poludjelo.

Prve analize govorile su da će se situacija smiriti 2023. godine, međutim, one su iznesene prije aktualnog rata na Starom kontinentu. Kako stvari stoje, u ovoj branši nas čeka još izazovnih situacija, a kamo sreće da je samo u ovoj...

Kompletna analiza objavljena je u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije