BLAŽI UVJETI

U 2024. stižu nova prava za umirovljenike iz Hrvatske, evo na koga se sve odnose

umirovljenici
Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2023.
u 18:50

S početkom 2024. stupaju na snagu novi uvjeti za stjecanje prava na naknadu za starije, kolokvijalno zvanu nacionalnu mirovinu.

S početkom 2024. stupaju na snagu novi uvjeti za stjecanje prava na naknadu za starije, kolokvijalno zvanu nacionalnu mirovinu. Riječ je uvođenju blažih kriterija zbog kojih se očekuje znatno povećanje broja korisnika. Nacionalna naknada za starije osobe namijenjena je onima starijim od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i ne ostvaruju prihod na drugi način, piše tportal.

Dvije godine nakon uvođenja spomenute naknade Ministarstvo rada i socijalne politike provelo je analizu učinaka tog zakona, a ona je pokazala da je prima znatno manje osoba nego što je to projicirano. Naime, u 2022. godini naknadu za starije primalo je 7.411 ljudi, što je tek nešto više od trećine u odnosu na procijenjeni broj od 21.550 korisnika.

Ministarstvo je ocijenilo da je na toliku razliku utjecalo povećanje iznosa zajamčene minimalne naknade (socijalna pomoć), s obzirom na to da dolazi do preklapanja u obuhvatu potencijalnih korisnika. Na slabiji obuhvat utjecali su i relativno niski cenzus za stjecanje prava te uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske.

 

Izmjenama zakona uvode se blaži uvjeti za stjecanje prava i povećava naknada. Tako se od početka 2024. prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanjuje na deset godina. Također, povećava se iznos naknade sa sadašnjih 120 na 150 eura.

Povećanjem prihodovnog cenzusa znatno se širi obuhvat potencijalnih kandidata za naknadu. Primjerice, kod starijih bračnih parova sada će pravo na nju imati supružnici bez prihoda čiji partneri primaju mirovinu do 600 eura, piše tportal.

Za dio korisnika socijalne pomoći (zajamčena minimalna naknada) i minimalne mirovine naknada za starije sada će biti povoljnija opcija te oni mogu podnijeti zahtjev, uz uvjet da se odreknu postojećih prava. Primjerice, za oko 10.000 ljudi koji primaju mirovinu do 140 eura naknada za starije od 150 eura od 2024. godine bit će povoljnija od mirovine.

Socijalna pomoć trenutno iznosi 132 eura za radno sposobnog samca, a 172 eura za stariju i osobu potpuno nesposobnu za rad. To znači da se samcima isplati zamijeniti socijalnu pomoć za nacionalnu mirovinu jer će dobiti 18 eura više.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije