Znamo li što dajemo djeci?

U 100 grama instant-čaja za bebe čak 95 grama šećera

09.02.2018.
u 20:34

Prehrambeni proizvodi za djecu uglavnom su ukrašeni raznim slikama voća, povrća, meda i drugim motivima koji će nagnati kupce na misao kako se radi o zdravom proizvodu. Ovaj marketinški trik može biti učinkovit sve dok na poleđini proizvoda ne pročitate što je sve u njegovu sastavu. A onda uglavnom slijedi šok, piše Večernji list BiH. Takav je bio slučaj s jednim instant-čajem za bebe, čiju nam je sliku poslao jedan od naših čitatelja.

Dvije strane proizvoda

Gledajući prednju stranu proizvoda, naravno da biste pomislili kako se radi o nečemu što je dobro za dijete. A onda pogledate tablicu sa sadržajem i dočeka vas i više nego neugodno iznenađenje. U toj tablici stoji kako 100 grama toga čaja sadrži čak 95 gr šećera. Taj šećerni proizvod je raznim aditivima pretvoren u nešto što se naziva čajem, a što je daleko od toga pojma. - Liječnik koji se brine o zdravlju svoga pacijenta nikada mu neće preporučiti takav napitak, upravo zbog takvog sastava. Na roditeljima je da odluče hoće li djetetu dati da konzumira takvo nešto, ali preporuka liječnika svakako ne bi smjela ići u tomu pravcu - rekli su nam naši sugovornici iz SKB Mostar. Dodatne odgovore potražili smo u Agenciji za sigurnost hrane, gdje su nam rekli kako u BiH nije ograničen udio šećera u ovakvim proizvodima. - Udio šećera u instant-čaju nije ograničen u BiH, kao ni u drugim zemljama, ali, prema odredbama pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani (Službeni glasnik BiH, broj 68/13), obvezno je navođenje popisa sastojaka na deklaraciji koji daju potrošačima informacije o sastavu hrane - stoji u odgovoru koji nam je dostavio ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić.

Istraživanja u tijeku

On je nagovijestio kako bi se ipak situacija o ovome pitanju uskoro mogla promijeniti. - Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) trenutačno provodi istraživanje vezano uz dodane šećere u hrani kako bi se postavila znanstveno utemeljena granična vrijednost za dnevnu izloženost potrošača istima. Istraživanjem će se utvrđivati povezanost dodanih šećera s tjelesnom težinom, intolerancijom na glukozu i čimbenicima rizika za kardiovaskularni sustav kod zdrave populacije, uključujući djecu, adolescente, odrasle i starije osobe. Znanstveni savjeti koje će EFSA dati nakon završetka istraživanja služit će za izradu preporuka vezanih uz konzumaciju dodanih šećera - zaključio je Hajrić. Samo je pitanje hoće li ova pravila vrijediti za BiH jer mi još uvijek nismo dio EU-a i u ovoj zemlji vrijede neki drugi standardi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije