iduće godine proizvodnja

Tvornica povrća imat će 60% veći kapacitet, u RH ide 1700 tona rajčice i rog-paprike

24.09.2021.
u 21:55

Tvornica, kao dio strateškog projekta Marinade iz Mostara i Podravke iz Republike Hrvatske, donijet će mogućnost daljnjeg unaprjeđenja proizvodnje povrća, a koja već okuplja brojne građane s područja Mostara, Širokog Brijega i Ljubuškog, većinom iz braniteljske populacije

Proces izgradnje prehrambene tvornice u Kruševu pored Mostara koja će unijeti nove perspektive u poljoprivrednu proizvodnju, poglavito rajčice i paprike, ovih dana ušao je u novu fazu, a uvidom u stanje na terenu vidljivo je kako se obavlja niz građevinskih radova na kapitalnom objektu koji bi iduće godine trebao prerađivati poljoprivredne proizvode s nekoliko hercegovačkih kraških polja, piše Večernji list BiH

Tvornica, kao dio strateškog projekta Marinade iz Mostara i Podravke iz Republike Hrvatske, donijet će mogućnost daljnjeg unaprjeđenja proizvodnje povrća, a koja već okuplja brojne građane s područja Mostara, Širokog Brijega i Ljubuškog, većinom iz braniteljske populacije, koji su organizirani kroz obiteljske OPG-ove ili braniteljske zadruge i koji na ovaj način daju veliki obol u revitalizaciji ovoga dijela BiH s neslućenim potencijalima za proizvodnju zdrave hrane.

Početak proizvodnje

Kako doznajemo, Marinada d.o.o. Mostar nastavlja s izgradnjom prehrambene tvornice s čak 60 posto većim produktivnim kapacitetom nego što je bilo planirano početkom 2020. godine. Iz tog razloga i sama investicija značajno se povećala, pri čemu se početak proizvodnje u tvornici očekuje 2022. godine. Inače, razlog prolongiranja početka prerade u novoj tvornici za godinu dana krije se u činjenici nedostatka materijala na svjetskom tržištu od kojih se izrađuju pogoni za preradu voća i povrća, što je posljedica poremećaja nabave raznih materijala na tržištima diljem svijeta prouzročenog pandemijom koronavirusa.

I dok su radovi ponovno intenzivirani, sumiraju se rezultati još jedne, očito je, uspješne sezone na hercegovačkim poljima koja su ovoga ljeta bila dom za više od dva milijuna presadnica rajčice i rog-paprike.

Ovih dana završena je berba industrijske rajčice na poljima Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara, a u tijeku je berba paprike rog i pripreme paprike za zimnicu - jesenska sjetva. Dosadašnji pokazatelji uroda premašili su sva očekivanja te se očekuje obaranje rekorda u prinosima u odnosu na prethodne dvije godine. Procjena je kako će se raditi o čak 1700 tona industrijske rajčice i rog-paprike.

Ista načela

U skladu s potpisanim ugovorom o poslovnoj suradnji u proizvodnji sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda između Podravke i Marinade, otkup rajčice i rog-paprike zajamčen je po istim načelima kao i prijašnjih godina.

Poslovni odnosi između Marinade i Podravke, definirani ugovorom, vode k primarnoj uspostavi dugoročnih kooperantskih odnosa i poslovne suradnje koja će rezultirati razvojem sirovinske baze za proizvodnju sirovina i poluproizvoda za prerađivačke kapacitete Podravke, kao i gotovih proizvoda za koje Podravka ima poslovni interes na raznim tržištima.

Stabilnost i razvoj poljoprivredne i prerađivačke komponente poslovne suradnje interes je obiju kompanija. Strateški projekt koji se do sada pokazao uspješnim receptom za unaprjeđenje poljoprivrednih kapaciteta u regiji Hercegovine ide dalje, a cilj je povezati što veći broj proizvođača koji će na ovaj način imati zajamčen otkup, kao i mogućnost isplativog bavljenja ovom vrstom posla.

Sve to ide u smjeru zadržavanja mladih ljudi na svojim ognjištima koji će imati perspektivu opstanka i ostanka na ovim prostorima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije