Zbog činjenice da jedinstveno testiranje učenika nije zaživjelo na razini države

Tuzlanska županija ukinula eksternu maturu, Sarajevo pokrenulo istu inicijativu

31.07.2023.
u 18:00

Podršku inicijativi o ukidanju polaganja eksterne mature u Tuzlanskoj županiji dali su zastupnici i zastupnice oporbe i vlasti u Skupštini TŽ-a

Projekt polaganja eksterne mature na razini države Bosne i Hercegovine, iako je za tim bilo nekoliko inicijativa, nikada nije realiziran, piše Večernji list BiH.

Ipak, neke od županija uspijevale su godinama uspješno vršiti ova testiranja učenika, što se pokazalo dobrom praksom, međutim, od iduće školske godine i to će biti ukinuto. Skupština Tuzlanske županije jednoglasno je usvojila inicijativu o ukidanju polaganja eksternih matura u školama na području te županije. Inicijativu su podnijeli zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Lejla Vuković, a kako je istaknuto, kap koja je prelila čašu da se krene s ovakvom inicijativom je nemogućnost učenika iz bh. entiteta RS da dobiju nužne bodove koji se poslije uračunavaju u kvotu za upis na neki od fakulteta Univerziteta u Tuzli. Također, istaknuto je da eksterna matura ili završni test itekako stresno utječu na učenike i učenice te njihove roditelje te da jedan urađen test ne može biti mjerilo za cjelokupni obrazovni proces kroz koji su prošli.

Podrška i promjene

Podršku inicijativi o ukidanju polaganja eksterne mature u Tuzlanskoj županiji dali su zastupnici i zastupnice oporbe i vlasti u Skupštini TŽ-a. Sudeći prema toj odluci, učenici srednjih škola ove županije prvi put nakon 17 godina neće raditi provjeru znanja. Kako su ranije naveli iz Pedagoškog zavoda Tuzlanske županije, polaganje eksterne mature u ovoj županiji odvija se u kontinuitetu već dugi niz godina u srednjim školama, a posljednjih pet godina obvezno je i u osnovnim školama. Cilj polaganja mature bio je provjera znanja učenika pod jednakim uvjetima i na isti način, ali i provjera kvalitete obrazovnog procesa u Tuzlanskoj županiji. Kroz eksternu maturu učenici su imali priliku pokazati rezultate svog rada i stečeno znanje tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Iz Ministarstva obrazovanja ove županije objasnili su ranije ove godine da su eksterne mature nešto što se provodi kako u zemljama okruženja tako i u Europskoj uniji, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, upravo ova županija prednjači s obzirom na to da su, sagledavajući rezultate matura, uvidjeli kako je neke od nastavnih programa potrebno mijenjati i prilagođavati učenicima. To su u ovoj županiji i činili. Uz učenike iz Tuzlanske, obveznu eksternu maturu prolazili su i učenici Sarajevske županije, gdje je također pokrenuta inicijativa za njezino ukidanje. Naime, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine - Županijski odbor Sarajevo uputio je ministrici za odgoj i obrazovanje Sarajevske županije Naidi Hota-Muminović inicijativu za ukidanje eksterne mature.

- Poznato je da se već dugi niz godina u svim osnovnim školama na području Sarajevske županije realizira eksterna matura. Samim uvođenjem eksterne mature unijele su se velike promjene za učenike, roditelje i nastavnike. Vjerovalo se da će eksterna matura biti korektor uspjeha. Također, smatralo se i vjerovalo da će eksterna matura biti uvedena na razini države. Od spomenutog je ostalo samo vjerovanje. Svjedoci smo da se od naprijed spomenutog ništa nije ostvarilo. Eksterna matura nije uvedena na razini države, nego je ostala i zaživjela samo u Sarajevskoj županiji. Postavlja se opravdano pitanje zašto - navodi se u priopćenju Sindikata. Objašnjavaju da nisu protiv učenja, već suprotno, ali smatraju da eksterna matura ne može biti mjerodavna za upis u srednju školu. - Nemojte da djecu i uz redovite školske obveze dodatno stresiramo eksternom maturom. Sugeriramo vam da razmislite o tzv. njemačkom sustavu u kojem se djeca usmjeravaju odnosno preusmjeravaju u srednje škole koje odgovaraju njihovim kompetencijama.

Jedinstvena matura

Pozivamo vas da ovu inicijativu shvatite dobronamjerno i da zajednički radimo za dobrobit učenika - poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja. Polaganje mature organizira se u još nekim županijama, međutim, uglavnom je riječ o modelima dobrovoljnog pristupa. Dakle, učenike ništa ne obvezuje da pristupe ispitima znanja. Ipak, rezultati testova onih koji su ranijih godina pristupili ovom obliku provjere znanja uputili su na to da one itekako imaju smisla. Naime, veliki broj učenika sa znanjem pokazanim na tzv. probnim maturama ne bi mogao zadovoljiti tražena znanja na državnoj maturi u RH ili pak na prijamnim ispitima u BiH. Ipak, kako bi se stvorila prava slika o kvaliteti obrazovanja učenika na području Bosne i Hercegovine, potrebno je provesti jedinstveno testiranje. Već godinama postoji inicijativa uvođenja polaganja jedinstvene mature na razini države, međutim, njezina realizacija je vrlo upitna. Problem je prvenstveno u činjenici što BiH nema državno ministarstvo obrazovanja koje bi se trebalo baviti ovim pitanjem, odnosno donijeti jedinstvenu formulu koja bi se koristila na prostoru FBiH i RS-a, kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj. S druge strane, Ministarstvo obrazovanja FBiH proglašeno je neustavnim, a i da nije, testovi koje bi ono usuglasilo vrijedili bi isključivo za Federaciju BiH, tako da bi se državna matura u BiH mogla eventualno zvati entitetskom i vrijediti u entitetu u kojem se polaže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?