Akcija ‘Lutka 2’

Tužiteljstvo preuzelo Radončića, odvjetnici tvrde - riječ je o montaži

27.01.2016.
u 07:00

Nakon upada u Radončićeve prostorije te u redakciju Dnevnog avaza, SIPA ga je jučer ispitala te ga predala Tužiteljstvu BiH

Državna policijska agencija (SIPA) predala je nakon skoro jednodnevnog zadržavanja u svojim prostorijama Tužiteljstvu BiH izaslanika u državnom Domu naroda, jednog od vodećih političara u BiH i poslovnih ljudi Fahrudina Radončića koji je u ponedjeljak uhićen u Sarajevu zbog sumnje da je ometao rad pravosudnih tijela i utjecao na svjedoke, piše Večernji list BiH. Tužiteljstvo BiH ima rok od 24 sata zatražiti određivanje pritvora, o čemu se po proceduri naknadno očituje Sud BiH.

Radončić je uhićen nedugo nakon što su policijska tijela privela njegova stranačkog kolegu i suspendiranog tajnika državnog Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića kojemu je Tužiteljstvo BiH odredilo jednomjesečni pritvor. Radončić je pod sumnjom da je, zajedno s Bakirom Dautbašićem, svojim kandidatom za državnog ministra prometa i veza, i njegovom nevjenčanom suprugom Bilsenom Šahman pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih klanova na području bivše Jugoslavije. Sarić je trebala govoriti o okolnostima ubojstva Ramiza Delalića Ćele, sarajevskog kriminalca i jednoga od zapovjednika ratne postrojbe koja se bavila likvidacijama civila. 
U medije je procurio navodni transkript razgovora Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića svega nekoliko dana nakon što su ih službe pratile i snimale.

Mafijaš najavio uhićenje

Uz to, i mafijaš s adresom u zeničkome zatvoru Zijad Turković, kojega “Dnevni avaz” dovodi u vezu s klanom braće Čampara iz SDA, državnim tužiteljem Dubravkom i ministrom unutarnjih poslova Aljošom, koji navodno montiraju cijeli slučaj, napisao je Radončiću prije nekoliko dana da će biti uhićen. 
Njegov odvjetnik Dragan Barbarić, koji je bio zajedno s njim u SIPA-i i kasnije u Tužiteljstvu, istaknuo je da je uvjeren kako je riječ o montaži. 
- Radončić je odbacio sve navode što se tiče bilo čega, utjecaja na svjedoke, utjecaja na bilo koga, uključujući i Azru Sarić. On je rekao kako je taj proces politički montiran i da ga je netko osmislio isključivo u cilju politike - rekao je Barbarić. Mostarski odvjetnik je objasnio da je sada sve u rukama Tužiteljstva BiH. Smatra da je indikativno kako su dokumenti “curili” iz Tužiteljstva. 
“Kada pogledate tko je sve najavio ovo uhićenje i kako, sve će vam biti jasno i dovoljno govori o svemu tome te ozbiljnosti rada Tužiteljstva BiH”, kaže Barbarić i dodaje kako se neće moći dugo skrivati istina u ovome predmetu. 
“Ovdje je sve jasno. Ovo je najavljeno i izvršeno, pripremljeno i smišljeno. Ma, sto posto sam uvjeren kako je sve ovo bilo smišljeno. Kada pogledate vrijeme i dinamiku, sve se lijepo vidi. Pa, svima je to jasno”, tvrdi Barbarić. I druga Radončićeva odvjetnica Vasvija Vidović nimalo ne sumnja kako je riječ o političkoj namještaljci. 
“Ono što mi dobro znamo jest da poslije svjedočenja na Kosovu Ehlimane Delalić, supruge Ramiza Delalića, kreće strahovita montaža gospodinu Radončiću. Šokirana sam, a i svi ste vidjeli da samo nekoliko dana prije nego što će Radončić biti uhićen, ozloglašeni kriminalac Zijad Turković šalje pismo u kojem provocira Radončića, govoreći: “Gruda je krenula” - kazala je Vidović.

Dodala je kako se iza tih događaja krije “debela politička pozadina”. 
“Od trenutka kada je gospodin Radončić spomenut u sudnici na Kosovu i kada je isti taj sud prepoznao grubo kršenje ljudskih prava jer je Radončić tu spomenut kada se kandidirao za člana Predsjedništva BiH, pa preko uhićenja gospodina Bakira Dautbašića upravo na dan kada je trebao biti potvrđen za ministra prometa i veza, pa do posljednjih događaja, sve upućuje kako to ima političku pozadinu”, objasnila je Vidović.

Politički obrat

Ona je novinarima otkrila i kako ju je na dan uhićenja nazvao Radončić kazavši kako kod sebe ima važne dokumente. 
“Zamolio me da se vidimo čim stigne u Sarajevo, kazao je kako ima neke važne dokumente i da mi ih mora pokazati. Nije stigao jer je uhićen u Hadžićima”, objasnila je Vidović. 
Ona kaže i kako Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, zna da u SDA postoji ta frakcija, pa, kako kaže Vidović, “te frakcije hodaju okolo i govore kako se SBB-ovim kadrovima ne daju nikakve pozicije jer će njihov predsjednik biti uhićen”.
Iz SDA su jučer objavili kako nastavljaju suradnju sa Savezom za bolju budućnost (SBB) unatoč pravosudnom procesuiranju predsjednika SBB Fahrudina Radončića.

Najavljen je čak i susret izaslanstava dviju stranaka. Istodobno, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo je kako je simptomatično da je Radončić nekoliko dana ranije znao da će biti uhićen.

Premda se činilo kako ovaj slučaj ne bi trebao dovesti do blokade vlasti, već jučer odgođena je sjednica Parlamenta FBiH na zahtjev SBB-a. Bez ove stranke SDA i HDZ BiH nemaju potrebnu većinu, a Vijeće ministara BiH djeluje bez dvojice svojih kadrova na mjestima ministra prometa i veza i zamjenika ministra obrane koje su napustili dužnosnici Demokratske fronte. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije