Zamjenik ministra obrane Slaven Galić pisao diplomatima

Tužiteljstvo BiH treba istražiti nezakonito imenovanje generala kroz Predsjedništvo BiH

Slaven Galić i Borjana Krišto
06.12.2023.
u 16:40

Galić u u pismu "upućuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH pri imenovanju generala u OS BiH"

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić pozvao je Tužiteljstvo BiH da se uključi te ospori posljednju odluku Predsjedništva BiH tvrdeći da je na nezakonit način razriješen jedan hrvatski general, a drugi časnik imenovan u generalski zbor, piše Večernji list BiH.

Pismo je Galić uputio diplomatskome zboru u zemlji i najvišim dužnosnicima međunarodne zajednice angažirane u BiH te javnosti u zemlji. On u pismu "upućuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH pri imenovanju generala u OS BiH". Naime, prošlotjednom odlukom Predsjedništva BiH posve su ignorirane procedure za imenovanje hrvatskih generala te je ubačen kandidat kojega preferira Ured Željka Komšića, dok je pak sklonjen i poslan u mirovinu general Marko Stojčić, jedan od najvećih profesionalaca tijekom rata, ali i među najzaslužnijima za uspostavu zajedničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Umjesto prijedloga koji su Predsjedništvu BiH dostavili iz Ministarstva obrane, koje je jedini mjerodavni predlagač, dogodio se izbor na štetu Hrvata.

"Nije isključivo"

Sva imena bošnjačkih generala, koje je predložio ministar obrane Zukan Helez, odnosno Srba, koje je predložio zamjenik Aleksandar Goganović, jednoglasno su potvrđena. U slučaju najviših hrvatskih časnika, koje je predložio zamjenik ministra obrane Slaven Galić, dogodilo se kršenje zakona. Najprije je umirovljen general HVO-a Marko Stojčić, dok je nominalno najvišu poziciju dobio Komšiću podobni general Martin Propadalo. Najprije je bilo objavljeno da je Marko Stojčić imenovan zamjenikom zapovjednika u Zajedničkom zapovjedništvu zaduženom za operacije. Umjesto njega Komšić i njegov savjetnik za vojna pitanja Sifet Podžić ugurali su Martina Propadala koji nema uvjete za imenovanje, a najveća mu je zasluga bliskost s protuhrvatskom vlašću Alijanse za promjene. U međuvremenu je na optužbe reagirao Komšićev Ured, a ekspresno je stigao odgovor zamjenika ministra Galića koji je precizno nabrojio sve nezakonitosti. Galić tvrdi kako Predsjedništvo BiH nije jedino koje kadrovira generale. - U svome odgovoru Komšićev Ured napominje da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva BiH. Riječ "isključivo" u hrvatskome jeziku znači "samo", "jedino", "ekskluzivno", što znači da u ovome slučaju članak 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o obrani BiH koji uključuju Ministarstvo obrane BiH u proces imenovanja generala. Riječ je o članku 15. točke g) navedenoga zakona na temelju kojega ministar obrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala. Jedan članak zakona ne može isključivati drugi članak istoga zakona - naveo je Galić u odgovoru. Dodao je i kako je posve nelogično da Stojčić nema odgovarajuću školsku spremu, odnosno naobrazbu. - Ovdje je riječ o apsurdu. General Stojčić je već general, kako i sam Komšićev Ured tvrdi. Njega nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Komšića, i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada taj isti ured nije dovodio u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tome razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o obrani BiH, uvažavajući prijedlog ministra obrane - naveo je Galić. Objasnio je da tada Komšićev Ured očito nije imao "svog kandidata".

Ne za generale

- Komšićev ured nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona koji su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH? Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana. Riječ je o nezakonitom činu. Kako se uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima Predsjedništva ako nije zakonito predložen iz Ministarstva obrane. To je pitanje za Tužiteljstvo BiH. Zašto su smijenili i umirovili generala Marka Stojčića ako to nije bio prijedlog ministra obrane? - pita se zamjenik ministra obrane. Komšićev Ured tvrdio je i da Stojčić ispunjava uvjete za umirovljenje, no u slučaju generala ta odredba nije imperativ. Prema Galiću, to se može učiniti samo na prijedlog ministra te sadašnje stanje naziva bezvlašćem. - Poslije ovakvog odgovora iz Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH i formira predmet - naveo je. •

Ključne riječi

Komentara 1

OK
Omladinac koji to nije
08:07 07.12.2023.

Ovakve nezakonite radnje treba prioritetno riješavati, jer iste pridonose značajno destabilizaciji društvs.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?