Ratni zločini u Visokom

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv šest pripadnika Armije RBiH zbog ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti

18.09.2023.
u 16:03

Tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv ukupno šest osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Visokog tokom 1992. godine.

Kako se navodi u službenom saopćenju Tužiteljstva BiH, optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

    Zijada Kadrića, rođenog 1951. godine u Čajniču, državljanin BiH

    Hajrudina Halilovića, rođenog 1959. godine u Prijepolju, ranije osuđivan, državljanin BiH

    Asima Hamzića, rođen 1948. godine u Prijepolju, državljanin BiH

    Miralema Čengića, rođenog 1960. godine u Pljevljima, ranije osuđivanog, državljanin BiH

    Samira Selimovića, rođenog 1969. godine u Kaknju, državljanin BiH

    Amira Murtića, rođenog 1971. godine u Visokom, državljanin BiH i Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u periodu od mjeseca svibnja pa do kraja 1992. godine, kao pripadnici Općinskog stožera TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

"Prema navodima optužnice, u zatvaranju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci, bilo je više stotina civila sa područja Visokog i okoline koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Radnje koje se osumnjičenim osobama stavljaju na teret opisane su u 109 točaka i podtočaka optužnice koju će tužiteljstvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije