Kako radi tužiteljstvo

Tužiteljica kažnjena, dva predmeta zločina čekala sedam godina

04.11.2015.
u 06:45

Cijeli slučaj dodatno dobiva na političkoj težini ako se zna da je tužiteljica Ilić "vodila" istragu ratnog zločina u Trusini

Nakon prihvaćanja sporazuma o priznanju krivnje, Stegovno povjerenstvo Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kaznilo je tužiteljicu Vesnu Ilić smanjenjem plaće za tri mjeseca zbog sporog rada na dvjema istragama ratnih zločina, piše Večernji list.

Usporavala rad

Tužiteljici Tužiteljstva BiH Vesni Ilić plaća je smanjena za 20 posto, nakon što je priznala krivnju da je, za više od sedam i pol godina, u dva predmeta ratnih zločina "propustila poduzeti ijednu radnju usmjerenu prema okončanju predmeta". Predsjedateljica prvostupanjskog stegovnog povjerenstva VSTV-a BiH Alma Džaferović navela je u odluci da je Ilić proglašena krivom za "neopravdano kašnjenje u provedbi radnji kao tužitelj, odnosno nepoštovanje dužnosti tužitelja". U odluci stegovnog povjerenstva se navodi da Ilić nije na jednoj istrazi radila od prosinca 2005. do ožujka 2014., a na drugoj od veljače 2006. do prosinca 2013. - Tužiteljica je propustila poduzeti ijednu radnju usmjerenu k okončanju predmeta iako je na osnovi svog višegodišnjeg iskustva mogla biti svjesna potrebe ažurnijeg postupanja u predmetima ratnih zločina, za čije rješavanje postoji izražen interes javnosti - navodi se u stegovonoj odluci. Prilikom odlučivanja o kazni, kao olakšavajuće okolnosti Stegovno povjerenstvo je cijenilo da Ilić nije namjerno sporo radila, te da je u proteklih osam godina uvijek imala visoke ocjene za svoj rad u Tužiteljstvu BiH, kao i da je iskazala žaljenje zbog prekršaja. - Kao osobito olakšavajuću okolnost povjerenstvo je cijenilo činjenicu da protiv tužene ranije nije pokretan stegovni postupak, tijekom dugogodišnje karijere tužitelja, navedeno je u odluci.

Loš rad u Tužiteljstvu

Kao otežavajuću okolnost, pak, povjerenstvo je cijenilo dugo razdoblje tijekom kojeg Ilić nije radila na ovim istragama. Iako je odluka Stegovnog povjerenstva sama po sebi potvrda lošeg rada u državnom tužiteljstvu, posebno kada su u pitanju istrage ratnih zločina, ostaje veliko pitanje kako je to tužiteljica Ilić dobivala visoke ocjene za rad ako su joj predmeti godinama bili u ladici. Ozbiljno je doveden u pitanje sustav ocjenjivanja rada državnih tužitelja. Cijeli slučaj dodatno dobiva na političkoj težini ako se zna da je tužiteljica Ilić "vodila" istragu ratnog zločina u Trusini i drugih ratnih zločina nad Hrvatima i druge slučajeve ratnih zločina. A da Vesna Ilić nije usamljen primjer, govori i pokretanje stegovnih postupaka protiv još jednog aktualnog i jednog bivšeg državnog tužitelja Mirka Lečića i Muniba Halilovića.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:25 04.11.2015.

pa ovakvi daju za pravop Dodiku da ima odnos spram Sudai Tužiteljstva kakav već ima. Nažalost... koji stegovni postupak , to je za livadu i krivičnu prijavu. Sto o sevmu misli i ministar pravde BiH bas bi bilo zanimljivo čuti???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?