Završna riječ

Karadžićev plan je bio uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH

karadzic
Foto: Fiona Hanson/Press Association/PIXSELL
29.09.2014.
u 10:11

Nakon iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku za replike i opovrgavajuće argumente

U Haagu je danas počelo iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Kronologija iznošenja završnih riječi na suđenju Karadžiću:

8.00 sati - Nakon iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku za replike i opovrgavajuće argumente. Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tijekom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

10.20 sati - Paravojne formacije iz Srbija primljene su raširenih ruku od lokalnih vlasti u Zvorniku. Zajedno sa policijom, TO i JNA brutalno su preuzeli vlast u kojem su ubijene destine ljudi, a potom je provedena i akcija čišćenja - rekao je tužitelj Alan Tieger koji dokazuje da su lokalne vlast znale za zločine koje su vršile paravojne formacije i sudjelovali u tim zločinima.

- Zločini nisu bili upereni protiv žrtava kao pojedinaca nego protiv etničkih zajednice. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan je bio uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH - kazao je Tieger.

10.30 sati - Prisilno premještanje samo po sebi ne predstavlja genocid, ali to može biti vrlo snažan način da se razori osnovni način života etničke grupe. Kada je došlo do više masakara pripadnika grupe, kada su svi pripadnici zlostavljani, kada su im kuće sravnjene sa zemljom, kada su odvedeni njihovi vođe, onda je neizbježan zaključak da se žele uništiti nesrpske zajednice - rekao je tužitelj Alan Tieger.

- 68 bosanskih Hrvata ubijeno je tijekom napada na Briševo - spomenuo je tužitelj i dodao kako su mnogi vođe bosanskim muslimana i Hrvata ubijeni i odvedeni u logore. - Kako bi se osiguralo da se nitko ne vrati njihove kuće i džamije i drugi vjerski objekti su sravnjeni sa zemljom. Tu se radi o jasnoj namjeri da se uništi hrvatska i muslimanska zajednica u Prijedoru - rekao je tužitelj i dodao da se radilo o namjeri da se uništi ta zajednica.

- U izjavama je Karadžić govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako će inzistirati na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Karadžić je mafijaš koji dođe i  kaže nemoj tu graditi jer ću biti prisiljen srušiti ti to što ćeš sagraditi. Bespomoćnoj Europi rekao je 'da se može jebati' - rekao je tužitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?