ZNANSTVENIK ĆE BITI OPTUŽEN

Trudna još jedna Kineskinja čijem su embriju mijenjani geni

22.01.2019.
u 13:45

Kineski su istražitelji rekli da je znanstvenik He to radio zbog osobne vlasti te je sam skupio novac kako bi proveo eksperiment

Još je jedna žena trudna, potvrdile su kineske vlasti, u projektu modifikacije gena embrija koji je poduzeo tim znanstvenika, od kojih je jedan bio He Jiankaui. On je priznavši da je sudjelovao u genetskim modifikacijama, šokirao svijet u studenom prošle godine, a projekt je izmjene gena embrija osmislio kako bi spriječio rođenje djeteta s HIV-om. Kineske su vlasti, nakon provedene istrage, rekle da je on "ozbiljno povrijedio" državne zakone te će vjerojatno protiv njega biti podignuta optužnica. 

U studenom je rekao da koristio metodu za promjenu gena Crispr te da postoji potencijalna druga trudnoća koja je sada i potvrđena. Te su objave uzavrele strasti među znanstvenicima diljem svijeta, a Kina je, kao i ostale države, jako oštro reagirala na njih te su vlasti odmah najavili istragu.

Kineski su istražitelji rekli da je znanstvenik He to radio zbog osobne vlasti te je sam skupio novac kako bi proveo eksperiment.

Za njegov su se projekt, koji su neki nazvali i eksperimentom, prijavili parovi koji se sastoji od HIV pozitivnih očeva i HIV negativnih majki, kako bi izbjegli da i njihovo dijete bude zaraženo tim virusom.

No, promjene i manipulacije gena zabranjene su u mnogim zemljama, tako i u Kini. Stručnjaci misle da bi te promjene gena, o kojima znanstvenici još ne znaju ni izbliza sve, mogle nanijeti štetu ne samo pojedincima čiji su geni mijenjani, nego i budućim generacijama na koje bi te izmjene mogle utjecati. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?