Prenamjena

Troškovi za prostore od 10 mil. KM mogli bi biti prepolovljeni

28.09.2015.
u 06:15

Cijena po četvornom metru iznajmljenog prostora kreće se od tri do 41 marku

Smještaj državnih institucija u objekte koja su ranije koristila strana veleposlanstva u BiH jedan je od načina na koje Vijeće ministara planira riješiti problem prostora institucija BiH koji državu svake godine košta 10 milijuna maraka.

Najveći troškovi u Sarajevu

Godišnje se plaća zakup 64.000 m2 za smještaj raznih agencija, povjerenstava, uprava i isturenih odjela ministarstava. Cijena po četvornom metru iznajmljenog prostora kreće se od tri do 41 marku. Mjesečno se na zakup potroši oko 850.000 KM, odnosno 10 milijuna KM godišnje. Najviše institucija pa samim tim i najveći troškovi su u Sarajevu pa je pokušaj da se kroz smještaj jednog broja njih u bivšim zgradama veleposlanstava umanje troškovi sasvim logičan. Na ovaj način, kako ističu u državnoj vladi, žele se racionalizirati i smanjiti troškovi za ove namjene radi novih proračunskih ušteda. Za sada su u planu tri objekta, odnosno prostorije koje su ranije koristili američko, hrvatsko i libijsko Veleposlanstvo u Sarajevu. Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je premjer potrebnih radova na sanaciji objekta u Ulici Mehmeda Spahe 16 u Sarajevu s ciljem osposobljavanja za smještaj institucija BiH te da odmah pokrene proceduru nabave radova na sanaciji i adaptaciji ovog objekta kako bi ga prilagodili za smještaj institucija BiH u okviru 30.000 KM, koliko je naznačena vrijednost ovog projekta. Spomenuti objekt površine 392 m2, uključujući i podrumski prostor, u državnom vlasništvu, ranije je koristilo Veleposlanstvo RH u BiH. Po okončanju radova na sanaciji ovog objekta Vijeće ministara će sukladno prioritetima donijeti odluku o dodjeli ovog prostora na korištenje. Riječ je o zgradi dvokatnici u središtu grada, u neposrednoj blizini zgrade FMUP-a, a u kojoj je smještena i OSA BiH.

Treba odrediti cijenu

Služba za zajedničke poslove zadužena je da dostavi detaljnu informaciju o vlasničkim odnosima i tehničkim detaljima o sanaciji tog objekata, zgrada i kompleksa u Alipašinoj ulici koji je ranije korišten za potrebe Veleposlanstva SAD-a, kao i u Ulici Tahtali sokak koji je ranije koristilo Veleposlanstvo Libije. Za smještaj u zgradi bivšeg Veleposlanstva SAD-a zanimanje je pokazao i predsjednik FBiH. Sva tri objekta iziskuju određena ulaganja kako bi se uredila za smještaj neke od državnih institucija. Međutim, i uz ovo rješenje jedan broj institucija BiH morat će i dalje plaćati zakup prostora, ali Vijeće ministara planira i tu određena rješenja koja će osigurati uštedu novca. Planirano je da se odredi gornja granica cijene koja može biti plaćena za zakup četvornog metra poslovnog prostora, kao i da se zaustavi praksa po kojoj je svaka institucija sama pronalazila i zakupljivala prostor, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?