Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Troškovi liječenja od COVID-19 u skoro 50 milijuna maraka

17. travnja 2021. u 09:14 0 komentara 34 prikaza
koronavirus - pacijent
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U UKC-u u Banjoj Luci i bolnicama RS-a od početka pandemije koronavirusa do kraja ožujka ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od koronavirusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 milijuna KM.

U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od koronavirusa po pacijentu košta oko 4.000 КM. Potvrđeno je to danas u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a.

U ovisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od koronavirusa koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 КM, od prijema do otpusta iz bolnice.

- Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasificiraju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, FZORS plaća 2.270 КM, a za pacijente s najblažom kliničkom slikom 1.260 КM. Troškove zdravstvene zaštite za oboljele od koronavirusa u potpunosti snosi Fond jer su oboljeli oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja - poručeno je iz FZORS.

Pored bolničkog liječenja, oboljeli od koronavirusa ne plaćaju participaciju ni za druge usluge i prava iz zdravstvenog osiguranja, poput prava koja ostvaruju u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na listama FZORS-a, kao i za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja i drugo.

Također, na temelju uredbe predsjednika RS-a, kao i odluke Fonda zdravstvenog osiguranja, sve dok traje izvanredna situacija izazvana pandemijom, Fond snosi troškove zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama i za građane RS-a koji nisu osigurani, a sredstva osigurava Vlada.

U prošloj godini, od početka pandemije, trošak zdravstvene zaštite neosiguranih građana iznosio je 31,4 milijuna KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.