Bevanda od početka tvrdi

Trošarine služe kao bankarsko osiguranje da će kompanije moći vraćati kredite za izgradnju autocesta u BiH

02.02.2018.
u 09:42

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je prije dva dana kako se trošarine neće koristiti za izgradnju autocesta, što je poslužilo za komentare dijela oporbe, analitičara, ali i medija kako je Bevanda konačno “raskrinkao” pravu istinu sugerirajući da nije trebalo doći do poskupljenja goriva, piše Večernji list BiH.


- Ovaj dodatni prihod od trošarina neće ići za izgradnju autocesta, nego će služiti kao sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćeni - rekao je Bevanda. Nakon toga je krenula prava poplava istupa analitičara koji komentiraju sva pitanja, često a da se ne upoznaju sa sadržajem teme koju komentiraju.

Ključni preduvjet

Bevanda je doslovno u svim svojim dosadašnjim istupima posljednjih mjeseci ponavljao posve identično kako su se trošarina donijele jer predstavljaju bankovno jamstvo - kolateral, što su tražili europski i svjetski kreditori. 
Govoreći u Parlamentu 7. prosinca, Bevanda je doslovno rekao: 
- Donošenje ovog zakona je upravo u svrhu da jednostavno imamo kolateral jer znate da su sve međunarodne velike kreditne institucije ocijenile da entitetska poduzeća za autoceste i ceste nisu kreditno sposobna i da se mora osigurati kolateral te osigurati povrat tih sredstava.

U nizu intervjua koje je dao, Bevanda je ponovio isto. Za Dnevni avaz 2. siječnja ove godine rekao je da su trošarine “jamstva financijske stabilnosti u procesu gradnje”. Za Večernji list je najjednostavnije objasnio, čak i potpune analitičarske analfabete, što je svrha trošarina. - Za mene je bilo ključno odgovoriti na prethodno pitanje - jesmo li mi za gradnju autoceste na koridoru Vc? Ako jesmo, odgovor je jasan. Slušali smo i tvrdnje kako investitori pod svaku cijenu žele baš ovdje investirati, da nude koncesije... Mi smo išli na to da se osigura namjenski prihod, ne za gradnju autocesta, nego za osiguranje povrata zajmova koji su bili u fazi ugovaranja. To vam je isto kao kad dođete u šalter na banku i tražite zajam. Ako vam plaća nije dovoljno velika, onda vam bankar traži dodatna jamstva. Upravo taj novac služi kao osiguranje povratka zajmova - rekao je Bevanda.

Krpanje proračuna

Banke, zajam, osiguranje, kolateral - termini su koje uporno Bevanda ponavlja, no istodobno su slabo upućeni ili politička oporba pronašli način za nastavak vođenja kampanje izražavajući sumnje da bi se taj novac mogao koristiti za krpanje rupa u proračunu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?