olakšajte si

Trikovi za brže kuhanje: Mesne okruglice, pomfrit, glazure...

123rf
09.12.2019.
u 18:37

Kuhanje 'začinite' trikovima koji štede vrijeme, pri čemu okus i tekstura hrane ostaju isti, a ručak je mnogo brže na stolu

Ma koliko apetit ukućana bio velik, a kućni chef prezaposlen, ne znači da se morate preorijentirati na nezdravu brzu ili gotovu hranu. 

- Pokušajte kuhanje ‘začiniti’ trikovima koji štede vrijeme, pri čemu okus i tekstura hrane ostaju isti, a ručak je mnogo brže na stolu - savjetuje Bev Bennett, autorica knjige “Obroci gotovi u 30 minuta za početnike”, piše 24sata.hr. 

Iako vam se možda čini da sjeckanje luka ne traje dugo, ako narežete mnogo luka, smrznete ga i izvadite kad ste u žurbi, uštedjet će minute koje biste potrošili na guljenje i sjeckanje luka te brisanje suza. 

Osim što će biti mekši i vodenast, za pirjanje će biti itekako dobar. Opskrbite se i gotovom narezanom paprikom, tikvicama i gljivama te instant-rižom koja je već prokuhana i osušena na pari te je za samo pet minuta spremna za posluživanje. Oboružajte se i gotovim umakom od rajčica, gotovom pečenom paprikom i kuhanim kukuruznim zrnima. Za krem-juhe i variva kod kojih povrće ne mora zadržati oblik umjesto svježeg upotrijebite sjeckano, smrznuto povrće koje će se lako raskuhati te i bez miksanja dati varivu punoću.

Kobasice koje za minutu preobraze jelo
Za frittate, složence i lazanje pokušajte rabiti nemasne pileće kobasice koje su već prokuhane te ih samo trebate izrezati i zapeći pa će u tren oka dodati aromu. Savršen su dodatak i pizzama. Kad pečete ražnjiće, ostavite najmanje po pet mm između komadića hrane i ražnjića. 

Još brže do neodoljivih lazanja
Kad pripremate lazanje, ne gubite vrijeme na prokuhavanje tjestenine. Upotrijebite nekuhanu tjesteninu, no pripazite da pri pečenju bude potpuno prekrivena umakom kako ne bi zagorjela. I ambalaža štedi vrijeme, pa između konzervi i tetrapaka, odaberite tetrapak.

Glazura gotova za minutu 
Nemate li vremena za pravljenje glazure, čim izvadite kolač iz pećnice, pospite ga s četiri šalice pjenastih marshmallowsa i 1/4 šalice mljevenoga kokosa pa ćete dobiti ukusan snježni preljev. Kokos možete zamijeniti i makom te mljevenim orašastim plodovima poput badema. 

Ekspresno ‘lažiranje’ domaće kreme
Gotove kreme za kolače možete obogatiti dodate li im nasjeckane orahe ili suhe brusnice, a možete se “poigrati” i drugim sušenim voćem. Okus još više možete istaknuti dodate li gotovoj kremi naribanu limunovu ili narančinu koru, nasjeckane bademe ili ekstrakt vanilije.

Zdraviji i brži pomfrit i mesne okruglice
Umjesto da mesne okruglice pržite u ulju, ispecite ih u pećnici na 190°C i bit će gotove za 15-20 minuta. Ako ste umijesili više smjese te napravili više okruglica, ostatak zamrznite i dobro će vam doći kad sljedeći put budete u žurbi. U pećnici možete pripremiti i gotovi pomfrit, i to bez kapi ulja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije