Obrana Ratka Mladića

Tribunal odbio Mladićev zahtjev za izuzeće sudija

Mladić
26.10.2016.
u 19:04

Haški tribunal odbio je zahtjev Obrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija Žalbenog vijeća.

Potpredsjednik Haškog tribunala Liu Daqun odbacio je, kao neutemeljenu, tvrdnju Obrane da su sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Fausto Pocar ranije bili pristrasni na Mladićevu štetu.

Obrana je u zahtjevu za izuzeće tvrdila da su sudije Agius i Pocar već "utvrdili Mladićevu krivicu" u presudi koju su, u odvojenom procesu, izrekli grupi oficira Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine u Srebrenici.

Za sudiju Merona, Mladićeva Obrana je tvrdila da je on "u prošlosti izjavljivao da je Mladić kriv".

Sudija Daqun je naglasio da se žalbe Obrane o kojima će odlučivati Žalbeno vijeće ne odnose na pitanje Mladićeve kaznene odgovornosti za zločine, već na proceduralna pitanja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terora stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranje i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnu 2012, godinu dana nakon što je on, nakon 16 godina bijega, uhićen u Srbiji i izručen u Haag.

Tužiteljstvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u veljači 2014. Dokazni postupak Obrane trajao je od svibnja 2014. do 16. kolovoza ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostupanjska presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do studenog 2017. godine, prenosi BIRN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije