20 godina nakon Daytona

Tri strane ne mogu riješiti prijepore iz Daytona, ali mogu dogovoriti put k EU

21.11.2015.
u 06:00

Bh. Hrvati nisu zadovoljni Daytonom ni statusom, Srbi imaju Republiku Srpsku, a Bošnjaci drže kontrolu u FBiH

Na današnji dan, 21. studenoga 1995., prije 20 godina, predsjednici Republike Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević, uz suglasnost predstavnika triju strana iz BiH i SAD-a potpisali su Okvirni sporazum za mir nakon teških dvadesetodnevnih pregovora, piše Večernji list BiH. Sve strane su imale gorčinu zbog uvjeta potpisivanja sporazuma, a najveći i jedini dobitak je bio mir. Bošnjaci su dobili reintegraciju Sarajeva, ali su ostali bez traženog Podrinja, Srbi su dobili 49 posto teritorija, a čak je u školama u RS-u bila zabranjivana proslava završetka rata jer se smatralo da su Srbi gubitnici, a kod Hrvata u BiH se nitko nije radovao. Čak su bosanskohercegovački biskupi zajednički objavili proglas o nepravednome miru.

Hrvati najlošije prošli

Nakon dvadeset godina BiH nije donijela očekivani napredak. Komplicirane strukture, neizgrađeno povjerenje danas ovu državu i njezine građane čine taocima mirovnog sporazuma čiju promjenu jedini istinski traži i očekuje hrvatska strana. No, Dayton je poslužio SAD-u u globalnome pozicioniranju. Bivši američki predsjednik Bill Clinton pohvalio je grad Dayton koji je prije dvadeset godina, prema njegovu mišljenju, odigrao važnu ulogu u zaustavljanju krvoprolića u BiH. U ovom gradu je 1995. godine potpisan mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH i donio joj novo administrativno i političko ustrojstvo. Istaknuo je da svijet može izvući pouku iz potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Sjećam se kako se loše osjećao predsjednik Izetbegović zbog toga što je morao pristati na taj sporazum", rekao je Clinton.

Dodao je da svi trebaju slaviti ono što se dogodilo prije dvadeset godina.

Put k EU

"Moramo zahvaliti svima koji su mogli ugroziti sporazum u proteklih dvadeset godina, a nisu. Također, trebamo završiti posao kada je riječ o Daytonskom mirovnom sporazumu", kazao je Clinton. Izmjena Daytona danas se ne čini kao realnost, nije realno sazivanje nove mirovne konferencije, a BiH je ispala iz radara SAD-a, ali nije iz interesa Europske unije. Po mišljenju aktualnog visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka, mirovni sporazum, tj. njegov četvrti aneks Ustav, potrebno je mijenjati na putu za članstvo u EU. "Daytonski mirovni sporazum okončao je tri i pol godine krvavog rata, održao je mir posljednjih 20 godina i doveo BiH pred vrata procesa prijave za članstvo u EU. Ja bih se mogao složiti da je tempo reformi ponekad bio bolno spor, ali, BiH samo što nije zakucala na vrata EU. U međuvremenu, ne prihvaćam da je Daytonski sporazum kriv za neuspjehe posljednjih deset godina, ili pak za sve. Imajte na umu da su u prvih deset godina nakon sporazuma postignuta značajna poboljšanja, tako da znamo kako je to moguće", ocijenio je Inzko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?