ukc tuzla

Tri osobe u Tuzli umrle od virusa Zapadnog Nila

26.09.2018.
u 11:31

Od šest osoba, koliko ih je zbog komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila liječeno u UKC u Tuzli, tri osobe su preminule. Još jedan pacijent je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti, dok su dvije osobe puštene na kućno liječenje, javila je Federalna televizija.

Od kraja kolovoza do danas u Klinici za infektivne bolesti UKC u Tuzli tretirano je šest osoba inficiranih virusom Zapadnog Nila, koji se prenosi ujedom tigrastog komarca. Dvije osobe su s područja Tuzlanske županije, dok su četiri s područja Posavine.

"Uglavnom su to bili bolesnici s teškom kliničkom slikom. Od tih bolesnika, nažalost tri su preminula. Moram odmah reći da to nije posljedica djelovanja direktno samog virusa nego komorbiditeta koji je postojao kod tih bolesnika", objašnjava dr. sc. Dilista Piljić, specijalist infektolog UKC-a Tuzla.

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, već sa životinje na čovjeka. Najčešće je to ujedom tigrastog komarca.

"Virus se može pronaći kod životinja, kod ptica, kod konja. U Hrvatskoj je 2012. godine virus potvrđen kod konja, no čovjek se može inficirati samo ako ima vektor, a to je komarac. Dakle, nema groznice Zapadnog Nila bez komaraca", ističe dr. Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TŽ. 

Kako ističu liječnici, u 80 posto slučajeva ova bolest je neprimjetna, dok je u preostalih 20 posto karakteriziraju simptomi slični gripi. Kod starijih ljudi se razvijaju teži oblici bolesti. U Ministarstvu zdravstva naglašavaju da razloga za paniku nema.

"Treba još da i promjena vremenskih prilika pogoduje da ovaj virus stagnira i da ne očekujemo nove slučajeve u narednom razdoblju", kaže ministar zdravstva TŽ Bahrudin Hadžiefendić.

S druge strane, opreza i prevencije nikad na odmet. 

"Ono što možemo kući učiniti jeste da stare posude gdje se nakuplja voda - oluke, kante, bačve, stare gume - treba baciti i na taj način ćemo, ako ništa, smanjiti broj komaraca", navodi dr. Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TŽ. 

Opasni virus je otkriven 1958. godine na području Zapadnog Nila u Ugandi. U Bosni i Hercegovini su prvi slučajevi okriveni 2012. godine, kada je ovaj virus prepoznat kao uzročnik upale moždanih ovojnica i upale mozga kod ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?