Kultivacijom brda u Gabeli niče jedna nova Hercegovina

Trenutačno je pod koncesijom 140 ha brda Žuberić i Muminovača, koje se kultivira i privodi kulturi te sadnji

12.11.2022.
u 17:22

Na brdašcima Žuberić i Muminovača sjeverozapadno od Gabele nakon obilaska terena slobodni smo ustvrditi - niče jedna nova Hercegovina. Hoće li se svakom svidjeti, to je već drugo pitanje, međutim, kultivirani dio tog prostora najava je moguće budućnosti juga Hercegovine. Zahvaljujući činjenici da se ta dva brdašca, na čijim su vrhovima ilirske gradine, uzdižu na oko 170 metara iznad razine mora, jednostavno "bodu" oči s 5 do 10 metara iznad mora, kolika je nadmorska visina područja oko Čapljine i Metkovića.
Dva brdašca

Bili smo tu kada su počeli radovi polovinom kolovoza 2018. godine, međutim, sada je to jedna posve nova priča o kojoj inženjer agronomije Toni Falak, voditelj proizvodnje tvrtke Agroherc Organic Agriculture, kaže:

- Trenutačno je pod koncesijom 140 hektara brda koje se kultivira i privodi kulturi te sadnji. Trenutačno imamo posađeno 1,2 milijuna sadnica smilja, nekih 5000 maslina i također oko 5000 sadnica divljeg šipka. Sadnju maslina nastavljamo ovih dana, u planu je novih 5000 maslina, a na proljeće je u planu sadnja 3000 smokava i još 5000 sadnica divljeg šipka. U tu svrhu pripremamo tlo, bageri su u punom pogonu, onda slijedi ravnanje i "frezanje" terena, a na koncu kopanje rupa.

Kad se pogleda valovita prostrana plantaža smilja, asocijacija je odmah na općepoznati krah "smiljomanije" u Hercegovini, a na upit kako je ova tvrtka "okrenula pilu naopako", ing. Falak kaže:

- Gledajte, ako imate organsku priču o uzgoju, onda se nađe tržište za takvo ulje. Uvjeti su rigorozni, morate ispoštovati sve parametre certifikata, svega onoga što je popratno u proizvodnji - od nadgledanja, prismotre, zaštite koja je s organskim preparatima, do samog procesa destiliranja. Onda dobijete ulje koje je izvrsne kvalitete, koje je jako priznato, o cijeni ne bih govorio, uglavnom, sve se proda. Glavna tržišta za naše ulje od smilja su Njemačka i Francuska s tendencijom širenja. Imamo i novih upita, čak imamo i ponudu za sadnju lavande, da radimo proces destiliranja i proizvodimo ulje. U toj priči smo sada, dobili smo i sjeme, pa se na proljeće može očekivati prva sadnja lavande. Prvim rezultatima investitori su zadovoljni, čime je stvorena podloga za daljnji razvoj.

Izgleda da će hercegovačka brda u pravom smislu riječi mirisati aromatičnim biljkama, spominjete organsku proizvodnju, koliko je teško zadovoljiti standarde organske proizvodnje i što ona podrazumijeva?

- To je široka tema, ukratko mogu reći - pod prismotrom smo stranaca - Nijemaca i Francuza, koji dolaze tu redovito svakih nekoliko mjeseci, uzimaju uzorke tla, listova i svega onoga što se ovdje radi. Imate vi kasnije naknadu za sve to, ali da zadovoljite kriterije, to je zaista jako teško.

Šipci, što se s njima kani raditi, kod nas im, za sada, osim soka sezona traje mjesec, dva?

- Posadili smo 5000 dvogodišnjih sadnica, ove godina imamo i prve tragove komad, dva, tri plodova, ali priča sa šipcima se širi. U planu su posebne destilerije, prešaone, a šipak može biti i sok i sirup, zatim sušena kora ide za čajeve, posebna priča je ulje iz sjemenke šipka… Uglavnom, naš autohtoni divlji šipak jako je zahvalna kultura.

Vidimo da kod smilja nema navodnjavanja, zašto?

- Što se tiče smilja, ne radimo navodnjavanje, znamo s kojeg područja potječe, a to je upravo ovakav krš. Valjala bi mu voda, nakon šišanja i svega onoga što ide, ako padne kiša, dobro pala, ako ne padne, nije pala i gotovo, međutim, odradimo mi prehranu organskim preparatima, gdje te šokove nakon rezidbe smanjimo u velikoj mjeri.

Naravno, smilje na plantažama tvrtke Agroherc Organic Agriculture ne daje megalomanske količine zelene mase ni dvije žetve aktualne u vrijeme "smiljomanije". Priče su išle do dvije žetve godišnje s prinosom kilogram po stabljici itd. Na plantažama ove tvrtke jedna je žetva, a količina zelene mase je 200-tinjak grama, bolje stabljike do 250 grama.

Ipak postavljate mrežu, što će se točno navodnjavati?
- Navodnjavat će se maslina, šipak i smokve koje planiramo saditi na proljeće, odnosno sve višegodišnje kulture. Izbušena su dva bunara dolje u polju u Strugama, odakle će se izbacivati voda u bazene, bit će tri bazena od 1000 do 1250 kubika. Odatle će voda ići sustavom cijevi na određene plantaže, digitalizacija…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?