Naftno gospodarstvo

Treba pitati vlast i naftaše zašto su cijene u BiH tako visoke

nafta
02.12.2014.
u 22:53

Almir Bečarević, konzultant u bh. natfnom gospodarstvu za Dnevnik N1 komentirao je razloge Moskve da stopira projekt "Južni tok" i kakve je posljedice takva odluka izazvala za BiH.

Bečarević je izrazio sumnju da je glavni razlog zaustavljanja izgradnje "Južnog toka" odbijanje Bugarske da da suglasnost za ovaj veliki projekt.

"Ne može jedna zemlja zaustaviti ovako veliki projekt. Ovdje se, prije svega, radi o nepoštivanju pravila Europske Unije. Ruska kompanija Gazprom odbila je zahtjev EU o pravilu pristupa treće strane, što znači da svatko ima pravo pristupa tom budućem plinovodu. Gazprom je želio da to samo bude njegov plinovod što je EU odbila", rekao je gost Dnevnika koji je kao "pravi" razlog za odustajanje od "Južnog toka" istaknuo pad cijene plina na svjetskom tržištu.

Bečarević je izrazio čuđenje stanjem cijena u BiH i regiji, jer, kako kaže, na svjetskom tržištu cijene su pale na onu razinu koja je bila u "prvom kvartalu 2010. godine".

"Treba pitati vlast i naftne kompanije zašto su cijene nafte kod nas i dalje tako visoke", istaknuo je Bečarević.

Gost Dnevnika je rekao da stopiranje "Južnog toka" neće izavati štetu po bh. gospodarstvo i da mi imamo "neiskorišteni plinovod od Zvornika do Travnika" koji radi na 25 posto kapaciteta.

"BiH neće pretpjeti štete zbog zaustavljanja Južnog toka", rekao je Bečarević dodavši da je Jadransko-jonski plinovod "prioritet" za BiH i Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?