ZANIMLJIVO

Treba li se kosa češljati dok je mokra ili suha? Stručnjaci imaju odgovor na vječno pitanje

kosa
shutterstock
02.11.2023.
u 16:09

Za mnoge je četkanje mokre kose prirodan dio rutine nakon tuširanja, ali u nekim slučajevima, osobito ako se radi previše energično, četkanje može postati štetno za zdravlje vaše kose i uzrokovati lomljenje koje se želi spriječiti.

Nema boljeg osjećaja od prolaska četkom kroz čistu i raspetljanu kosu. Čekinje nježno masiraju vaše tjeme dok vaša kosa postaje mekša i glatkija sa svakim potezom četke. Međutim, oštećenje kose nekada je bilo nešto što smo povezivali s toplinom ili kemikalijama, ali jednostavan čin češljanja može ozbiljno naštetiti ako niste pažljivi, piše Diva.hr.

Postoji toliko različitih mišljenja o najboljem načinu češljanja kose – koju četku koristiti, koliko često to raditi, treba li koristiti proizvode, a ovisno o tipu i teksturi vaše kose, neki izvori kažu da je ne biste trebali četkati uopće. Ono što se nekada činilo kao najlakši korak u beauty rutini dovelo je do žestokih kontroverzi, a jedno je pitanje posebno podijelilo zajednicu njegu kose: je li loše četkati kosu kada je mokra?

Kao i mnogi drugi aspekti njege kose, odgovor na ovo pitanje vrlo je uvjetovan na temelju teksture vaše kose. Kosa je izrazito individualistička, što znači da ono što radi jednoj osobi često ne funkcionira i drugoj. 

Četkanje je osmišljeno da poboljša zdravlje vaše kose tako što će je raščešljati. Stručnjaci iz Byrdieja kažu da je četkanje kose, kada se radi ispravno, važno kako bi se spriječili čvorovi i petljanje te smanjilo lomljenje. Postoji mnogo različitih vrsta četki i češljeva koji se mogu koristiti za raščešljavanje kose. Za mnoge je četkanje mokre kose prirodan dio rutine nakon tuširanja, ali u nekim slučajevima, osobito ako se radi previše energično, četkanje može postati štetno za zdravlje vaše kose i uzrokovati lomljenje koje se želi spriječiti. 

Za one s ravnom kosom, četkanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego suho četkanje. Prvo što morate imati na umu kada češljate kosu je da je ona u najranjivijem i najosjetljivijem stanju kada je mokra, Češljanje u tom stanju zapravo može previše rastegnuti, previše počupati i naposljetku počupati kosu. Kosa je najjača kada je suha i svaka vrsta rigoroznog čupanja i navlačenja bit će štetna za kosu, osobito kada je mokra.

Za one s kovrčavom ili teksturiranom kosom vrijedi suprotno. Svatko tko je pokušao iščetkati prirodne kovrče može potvrditi koliko je pogrešno četkanje kovrčave kose na suho. Češljanje kovrčave ili teksturirane kose kada je mokra zapravo pomaže smanjiti lomljenje i ozljede folikula dlake i zadržati kovrčavi uzorak netaknutim. Za uzorke kose koji imaju mnogo elastičnosti i rastezljivosti, postoji potreba za hidratacijom ili vlagom uz neku vrstu spreja za raščešljavanje, regeneratora ili ulja kako bi klizanje kroz kosu bilo puno lakše.

Učestalost četkanja kose ovisi o vama i vašim osobnim preferencijama, kao i o vašem tipu kose. Suština je da biste trebali četkati kosu kada je to potrebno, kao i za ravnu kosu koja može biti za dotjerivanje tijekom dana ili za raščešljavanje prije ili nakon pranja. Za kovrčavu kosu, treba četkati svaka tri do sedam dana, ovisno o danima pranja. Odredite pravu učestalost za vas na temelju vašeg tipa kose koja će smanjiti lomljenje. Ako imate lomljenje ili gubitak kose, obratite se svom dermatologu za procjenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?