Mijo Krešić

Tražim utvrđivanje činjenica, ako je OSA djelovala nezakonito, menadžment mora odgovarati

21.09.2017.
u 17:25

Nakon što je hrvatski tjednik Nacional objavio kako Obavještajno-sigurnosna agencija BiH OSA prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, hrvatske političare u BiH, te u službi politike SDA i Bakira Izetbegovića vodi specijalni rat protiv hrvatskog političkog vodstva u BiH i Republike Hrvatske, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić kazao je za Hrvatski Medijski Servis kako traži da se što prije utvrde sve činjenice i okolnosti u svezi ovog slučaja.

Za razliku od ministra Mektića koji je jučer najprije potvrdio da OSA prisluškuje dužnosnike Hrvatske, a potom demantirao vlastitu izjavu njegov zamjenik Krešić kazao je za HMS kako nikakve službene informacije o tome nije imao, izuzev onog što je doznao iz medija.

On je pojasnio kako OSA nije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH i nema obvezu informirati Ministarstvo o svojim operativnim aktivnostima.

Podsjetio je, međutim, kako je Zakon o OSA-i jasno definirao nadležnosti i obveze ove agencije kao i postupanja prema stranim državljanima i bilo kojim osobama. Upitan je li u ovom slučaju OSA, kao što tvrdi ministar Mektić postupala po zakonu, Krešić kaže kako to tek treba utvrditi. 

-Ako je izašla iz tog okvira, onda oni kojima je odgovorna za svoj rad trebaju pozvati menadžment OSA-e na odgovornost, smatra Krešić. On, ističe kako je ovo je još jedna afera u nizu što urušava dignitet institucija BiH i pokazatelj o razini suradnje sa susjedima.

Upozorava i kako u BiH već duže vremena ne postoji kvalitetan nadzor nad radom obavještajnog i sigurnosnog sustava.

-Sama činjenica da se svi plaše nadzora i kontrole pokazuje da nešto ne funkcionira. Ova situacija koja se dogodila u Zajedničkom parlamentarnom povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e samo je jedan od pokazatelja u tom smjeru, ističe.

Neki elementi u izvješću Nacionala korespondiraju sa događajima i izjavama koje se mogu čuti i pročitati u posljednje vrijeme. Nacional tako tvrdi kako OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i političkog vodstva Hrvata u BiH. Navodi se kako je cilj pronaći zamjenu za aktualno vodstvo Hrvata u BiH, kojima bi se popunile hrvatske kvote nakon izbora 2018. u vlasti. 

Nedavno je sam Izetbegović izjavio kako traži alternativu HDZ-u, te da će se ta alternativa morati dogoditi. Istovremeno svjedoci smo kampanje protiv izgradnje Pelješkog mosta, te kampanje kojima se različitim dezinformacijama nastoji kompromitirati HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Upitan izaziva li sve ovo opravdanu sumnju da se OSA zlorabi u ostvarenje poltičkih ciljeva jedne stranke protiv jednog konstitutivnog naroda i protiv RH koja podupire legitimne težnje tog naroda, Krešić kaže kako se “već duže vrijeme spekulira o tome”.

-Činjenica jeste da se u ovoj godini trebaju rješavati neka ključna pitanja koja su izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu. OSA i sve policijske agencije se moraju odmaknuti od politike, a političari te agencije ne bi trebali koristiti kao alat. Kada se ovaj princip ne poštuje onda imamo ovakvo stanje. Hrvati u BiH se moraju zaštiti i izboriti za svoju poziciju u svim sektorima, naglašava Krešić za HMS.

U javnosti se već dugo nagađa i kako AID nije ugašen, već i dalje djeluje koristeći resurse OSA-e. Upitan kakva su njegova saznanja o tome zamjenik ministra sigurnosti BiH za HMS kaže:

-Različite su spekulacije o tome. Činjenica je da u ovakvom sustavu gdje se ne poštuju pravila, izlazi iz okvira zakona i ovlasti. Svako malo budemo u prilici proizvodnje određenih afera. AID je službeno integriran u OSA-u kao i SNS i OBA RS. Danas imamo povijest iz koje možemo izvući različite zaključke, veli.

Na upit što kao zamjenik ministra sigurnosti kani poduzeti da bi se provjerili navodi Nacionala i da ukoliko se oni pokažu točnim, odgovorni snose konsekvence, Krešić kaže “zakonski jako malo, skoro ništa”.

-Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Čović je nagovijestio da će zatražiti informaciju od OSA-e. Zanimljivo će biti vidjeti jesu li Predsjedništvo BiH i Izvršni obavještajni odbor informirani o aktivnostima koje je provodila OSA. Kao zamjenik  ministra, ali i drugi članovi Vijeća ministara mogu samo tražiti i inzistirati na zakonitosti u radu, a to svako malo ističem i zahtijevam. Ovom prilikom inzistiram i tražim da se što prije utvrde sve činjenice i okolnosti u svezi ovog slučaja, a poslije toga ću donijeti odluku o narednim aktivnostima, kaže zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije