nema kandidata

Traže doktora znanosti za 475 KM mjesečno

natjecaj
ilustracija
14.03.2017.
u 15:00

Natječaj za izbor ovih članova poništavan je četiri puta, i to upravo zbog visine naknade od 475 KM koju je ograničio Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH

Zajedničko povjerenstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH više od godinu dana pokušava izabrati četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a glavna prepreka tom poslu je što za eventualnu naknadu od samo 475 KM traže, između ostalog, doktora znanosti sa zvanjem redovitog profesora, koji zna engleski jezik i ima iskustva u europskim integracijama.

Natječaj za izbor ovih članova poništavan je četiri puta, i to upravo zbog visine naknade od 475 KM koju je ograničio Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Na ranije raspisivane natječaje nije se prijavljivao dovoljan broj kandidata, prvo iz reda Srba, zatim Bošnjaka i ostalih, pišu Nezavisne novine. 

"Ranije smo za tri člana Upravnog odbora imali 25 kandidata za izbor, a za ovaj izbor četiri člana, koji traje više od godinu dana, imamo ukupno devet kandidata, što je teško izabrati. Sada imate prijavljenu jednu osobu iz reda ostalih i ona da dobije jedan bod, bit će izabrana", rekla je Zdenka Džambas, izaslanica u Domu naroda parlamenta BiH i član Zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamenta BiH za provođenje procedure izbora četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Ona se slaže s tim da je glavna prepreka završetku tog natječaja visina naknade jer ne treba očekivati da netko kvalitetan i najbolji dođe i prijavi se na tu poziciju. Također naglašava da se na taj natječaj prijavljuju umirovljenici koji otvoreno kažu: "Eto, umirovljenik sam. Imam malu mirovinu pa će mi to dobro doći."

Inače, prema zakonu, naknada od maksimalno 475 KM isplaćuje se samo onima koji nemaju primanja iz proračuna BiH i koji bi sjednice upravnih i nadzornih odbora održavali poslije radnog vremena ili u dane vikenda.

"Ako tražite doktore znanosti, redovite profesore da su objavili toliko radova, da poznaju engleski jezik, da su radili na europskim integracijama i čitav niz uvjeta, ne možete mu nuditi 475 KM. Sada očekujete da netko tako kvalitetan dođe na to mjesto", rekla je Džambasova, dodajući kako treba štedjeti, ali ne pod svaku cijenu.

Ona naglašava da će Zajedničko povjerenstvo ovog puta završiti svoj posao i na sutrašnjoj sjednici predložiti četiri kandidata za članove UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, koji će na kraju vjerojatno biti izabrani.

"Oni će sada morati proći, ali odgovorno tvrdim, bez želje da povrijedim bilo koga, da se radi o velikoj grešci jer jednostavno ljudi neće da se prijavljuju", naglašava Džambasova, ističući da na tim pozicijama i s obzirom na stanje i probleme u visokom obrazovanju, na tom mjestu moraju biti najbolji i najkvalitetniji mlađi kadrovi spremni mijenjati stvari.

Ključne riječi

Komentara 1

VA
Varesak
17:45 14.03.2017.

Po kom to zakonu članovi predsjedništva i razno razni ministri mogu imati enormno velika i nezaslužena primanja ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?