mostar

Topić na Ekonomskom forumu u Poljskoj

10.09.2016.
u 09:00

Predsjednik HKD Napredak, Središnje uprave Sarajevo, i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu mons. prof. dr. Franjo Topić sudjelovao je od 6. do 9. rujna na Ekonomskom forumu u Krynici u Poljskoj.

Na ovogodišnjem forumu, poznatom i kao “Istočni Davos”, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom parlamenta Republike Poljske sudjelovale su oko 3000 intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Europe, ali i sa zapada, a prof. dr. Topić bio je jedini predavač iz Bosne i Hercegovine.

Forum je značajan događaj za središnju i istočnu Europu, a gdje se kroz raspravu kreira povoljna klima za razvoj političke i gospodarske suradnje između istoka i zapada Europske unije, ali i između Europske unije i susjednih zemalja. Krynica je, kako ističu organizatori, važna točka na političkoj karti svijeta gdje se “Istok susreće sa Zapadom”. Ovaj ugledni skup pratile su i brojne medijske kuće, a uz 3000 sudionika, u radu foruma sudjelovalo je 220 diskutanata, među kojima i premijeri Slovačke, Češke, Ukrajine i Mađarske, 20-ak ministara iz isto toliko zemalja, te predsjednici poljskog i litavskog parlamenta, više dopredsjednika i predstavnika velikih europskim kompanija. U svom izlaganju prof. dr. Topić iznio je osnovne podatke o Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je naša zemlja povlašteno mjesto za ekumenizam i dijalog, uz opasku kako to nije ni najmanje lako činiti nakon krvavog rata koji je trajao četiri godine, ali da ima itekako dobrih napora i primjera međureligijskog dijaloga .

Istaknuo je kako HKD Napredak godinama realizira dijalog i ekumenizam života na brojnim svojim manifestacijama, gdje sudjeluju i muslimani i pravoslavci. Kao konkretan i najsvježiji primjer naveo je kako je na posljednjem Uskrsnom koncertu, koji HKD Napredak tradicionalno organizira u Sarajevu, gostovao pravoslavni zbor iz Bugarske. U raspravi posvećenoj događanjima vezanim uz Europsku uniju, gdje su neki otvoreno iznijeli i iskazali euroskepticizam, prof. dr. Topić je naglasio kako EU ima više nedostatka, ali nema idealnih rješenja. Istaknuo je kako se s uma ne smije smetnuti činjenica da je Europa prije Unije imala dva svjetska rata i 80 milijuna mrtvih te da je najveća vrijednost EU da u Europi nema rata i da se nikada nije kvalitetnije živjelo.

- Bolji su višegodišnji pregovori nego jedan dan rata i jedan mrtav čovjek. Nema svetog rata, ima samo svetoga mira, kaže Topić.

U svom izlaganju posebice je naglasio potrebu da Europska unija treba vratiti temeljne vrednote, poštivanje života od začeća, poštivanje institucije braka, te da Europa mora stvarati mentalitet ljubavi prema djeci i životu jer EU izumire. Nakon foruma u Krynici, Topić se u Beču sastao s upravom Glavne podružnice HKD Napredak u Beču, na čelu s predsjednikom prof. Filipom Zloušićem.

Zahvalio im je uime cijelog Napretka za 18 ljetnih akademija njemačkog jezika koje ta podružnica uspješno organizira te ih informirao o forumu i slijedećoj izbornoj skupštini HKD Napredak 
koja će se održati 24. rujna u Sarajevu. •ž

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?