ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU

Tomislav Sokol: "Izborna reforma nužna za punu europsku integraciju BiH"

16.12.2022.
u 11:12

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je odluku Europskog vijeća o priznavanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini te istaknuo da je ovo ohrabrenje BiH za nastavak izborne reforme koja je nužna za punu europsku integraciju zemlje. 

"Pozdravljam odluku Europskog vijeća o priznavanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini i izražavam zadovoljstvo što je ova odluka donesena samo dan nakon što sam na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta pozvao Europsku uniju na snažniju pristupnost u području jugoistoka Europe. Napominjem da su nedavne odluke visokog predstavnika (Christian) Schmidta kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH ohrabrujuće i vjerujem da su one pozitivno utjecale na donošenje današnje odluke o dodjeli kandidacijskog statusa BiH. Međutim, sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika europskih integracija BiH. Kao što sam više puta istaknuo, nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH", poručio je Sokol.

Naglasio je kako je odluka Europskog vijeća veliki uspjeh i hrvatske diplomacije i rezultat zalaganja Vlade RH, priopćeno je iz EPP-a.

"Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska oduvijek bila istinski zagovornik europskog puta BiH", istaknuo je Sokol.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?