Pogodnosti za prekršitelje

Tko odmah plati kaznu, platit će 50 posto manje

Veci broj vozaca nesavjestan
Foto: VL FOTO
22.06.2014.
u 10:32

Nenaplaćeno više od 20 milijuna maraka kazni

Vozači u Federaciji BiH koji odluče svoju kaznu zbog prekršaja u prometu platiti u zakonski određenom roku platit će samo pola iznosa iste. Naime, uskoro na snagu stupa novi Zakon o prekršajima u Federaciji BiH kojim se oblast oko plaćanja kazni uređuje kao što je to riješeno u Republici Hrvatskoj.

Ovaj zakon je usvojen na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po žurnom postupku, a istim se propisuje da se, u slučaju plaćanja novčane kazne u roku određenom ovim zakonom, kažnjeni oslobađa plaćanja 50 posto iznosa izrečene novčane kazne. Zakon bi trebao uskoro biti objavljen u Službenim novinama čime će isti stupiti na snagu.

Ove odredbe bi, smatraju predlagači zakona, trebale doprinijeti boljoj naplati potraživanja po ovom pitanju. Valja napomenuti kako se ista praksa već neko vrijeme primjenjuje u susjednim zemljama, odnosno Hrvatskoj i Srbiji, te je urodila plodom. Naime, u Srbiji je u samo mjesec dana naplata poboljšana za čak 50 posto.

Zakon nije mogao doći u bolje vrijeme, s obzirom da u Bosni i Hercegovini ima jako velik broj nenaplaćenih prekršaja koji su već zastarjeli. Naime, ukupni iznos prekršajnih naloga koji su postali pravomoćni u 2008. godini, a zastarjeli u 2013., koje su izdale različite razine vlasti u BiH, iznosi 20,385.836 KM. U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH navode da je uglavnom riječ o prometnim prekršajima, kao što su nevezivanje pojasa, prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje, vožnja u alkoholiziranom stanju...

U IDDEEA-i ističu da ovi prihodi ne predstavljaju iznos koji se tiče proračuna BiH, već proračuna Republike Srpske i županija jer su za izricanje prekršaja po osnovama sigurnosti prometa nadležna tijela unutarnjih poslova. U BiH je na snazi Zakon o prekršajima BiH, te entitetski zakoni o prekršajima, tako da prihodi od prekršaja predstavljaju prihode različitih razina vlasti, odnosno ona razina vlasti koja je izdala prekršaj odgovorna je za njegovu naplatu.

Zakonom je propisano da je ovlašteno tijelo odgovorno za praćenje izvršenja novčanih kazni i da može pokrenuti postupak prinudne naplate kod Porezne uprave Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta za bilo koji iznos evidentiran u registru novčanih kazni koji je određen u odgovarajućem zakonu o poreznoj upravi. Propuštanjem pokretanja ovog postupka u roku od pet godina od dana konačnosti i izvršnosti prekršajnog naloga, novčana kazna se briše iz registra kazni i nastupaju zastare prinudne naplate i potraživanja novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom. IDDEEA pruža samo tehničku podršku u vezi s elektroničkom evidencijom, dok izricanje prekršaja i unos u elektroničke evidencije vrše tijela koja su definirana i propisima o prekršajima.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije