Prvi put dodijeljena 1956. godine

Tko odlučuje kome će pripasti Zlatna lopta?

12.10.2022.
u 14:48

Otkako je dodijeljena prvi put davne 1956. Zlatna lopta smatra se neospornim autoritetom na području nogometa. Konkretnije, tko je najbolji igrač na svijetu. Ali, tko odlučuje o tome kome će pripasti Zlatna lopta, kako se glasa i odlučuje? Ovdje je sve što trebate znati.

Tko odlučuje tko će osvojiti Ballon d’Or?

Glavni umovi iz Ballon d’Ora sjede u francuskoj nogometnoj publikaciji France Football.

Urednički tim France Footballa odlučuje o početnom izboru od 30 igrača za Ballon d’Or. Nakon što se odluči o tom popisu, France Football zatim angažira skupinu novinara, obično po jednog iz svake zemlje, da izaberu pet najboljih. Šest bodova dobiva se za prvo mjesto, četiri za drugo, tri za treće, dva za četvrto i jedan za peto mjesto. Ti se bodovi zatim zbrajaju kako bi se odredio konačni poredak.

Dok se Zlatna lopta obično dodjeljuje onome tko je imao najbolju godinu (a od 2021./22. nadalje, najbolju sezonu), zapravo postoje tri specifična kriterija po kojima novinari glasaju za igrače – pojedinačni i kolektivni učinak, fair play i općenito prosudba njihove karijere.

Može li se Zlatna lopta dijeliti?

Zbog ovog sustava glasovanja, moguće je da igrači izjednače u utrci za prvo mjesto.

Međutim, postoji nekoliko kriterija za izjednačenje kako bi se osiguralo imenovanje pojedinačnog pobjednika.

Prvi u tiebreaku je igrač koji je dobio najveći broj glasova za prvo mjesto. Ako je broj bodova isti, tada se prebacuje na broj drugoplasiranih glasova, a zatim trećeplasiranih glasova.

Ako su dva ili više igrača i nakon toga izjednačena na prvom mjestu, organizira se novo glasovanje za odabir između tih igrača.

Ako se stvari i dalje ne miču s mrtve točke, o pobjedniku će odlučiti urednički direktor France Footballa jer je on predsjednik žirija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?