Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tko je kriv za propast državnih poduzeća u BiH?

17. svibnja 2019. u 21:10 0 komentara 266 prikaza

Po uzoru na propala riječka brodogradilišta Uljanik i 1. maj, gdje su na sudsku odgovornost pozvani svi akteri koji su krivi za krah tvrtki, i čelnici Sindikata BiH pozivaju da se ispita uloga svih odgovornih za propast najvećih poduzeća u BiH koji se dogodio nakon provedene sumnjive privatizacije, piše Večernji list BiH. 

Ništa se nije dogodilo

U razgovoru čelnika Sindikata BiH s kolegama sindikalistima iz nekadašnjeg prehrambenog giganta Agrokomerc rečeno je kako će ova sindikalna organizacija dostaviti Savezu samostalnih sindikata BiH kompletnu dokumentaciju o ulozi i sudjelovanju svih premijera i resornih ministara od 1997. godine do danas kako bi se mogla ispitati njihova odgovornost za situaciju u kojoj se trenutačno nalazi nekadašnji gospodarski gigant. Što će biti s tom dokumentacijom i hoće li po njoj biti podizane i konkretne optužnice protiv odgovornih, teško je u ovom trenutku procijeniti. Spomenimo da se o malverzacijama unutar Agrokomerca raspravljalo i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Tada je izaslanica Elvira Abdić-Jelenović, o čemu postoji i stenogram, kazala kako je federalno Tužiteljstvo od nje zatražilo određene podatke vezano uz pitanje koje se odnosilo na poduzeće Agrokomerc. Zbog toga je od Vlade Federacije BiH zatražila popis svih nadzornih i upravnih odbora imenovanih u tom poduzeću od 1995. godine do danas, kao i iste podatke za sva poduzeća u kojima je titular Vlada Federacije BiH.

Ona je postavila pitanje ravnatelju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH i direktoru Registra vrijednosnih papira u FBiH u vezi s dostavljanjem preslike nalaza revizije vlasničke strukture, koja je sastavni dio početne bilance Agrokomerca d. d. Velika Kladuša, te upitala direktora Registra vrijednosnih papira kada je Agrokomerc upisan u Registar vrijednosnih papira i tko je, prema priloženoj dokumentaciji, ovlaštena osoba za zastupanje Agrokomerca d. d. Velika Kladuša. Treba li reći da se ni nakon deset godina od toga zahtjeva ništa nije konkretno dogodilo kad je u pitanju odgovornost Uprave i ministara koji snose odgovornost za propast tvrtke?

Unatoč činjenici da javno poduzeće Agrokomerc d. d. Velika Kladuša već nekoliko godina bilježi gubitak koji je premašio iznos od nekoliko desetaka milijuna maraka, pet članova Nadzornog odbora uredno sve ove godine prima enormno visoke mjesečne naknade.

Troškovi

Zbog toga je izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mervit Beganović također od Vlade FBiH tražio informaciju po kojoj pet članova Nadzornog odbora u propalom prehrambenom gigantu Agrokomercu prima uredno mjesečnu naknadu od 800 maraka, plus što im se za svaku održanu sjednicu plaćaju putni troškovi.

Po njegovoj računici, njih petorica samo u pet godina potrošila su oko 200.000 maraka, ali poduzeće nije uopće ni privatizirano niti je proširilo svoju proizvodnju, već ju je, dapače, smanjilo. Pitanje visokih naknada u 52 poduzeća kojima upravlja Vlada Federacije BiH problematizirano je i tražit će se njihovo smanjenje.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.