Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tisuće migranata pred bh. granicom, granična policija ima pune ruke posla

09. listopada 2019. u 20:05 0 komentara 392 prikaza
Foto: GPBiH

Pred granicom Bosne i Hercegovine, pretežito na njenom istočnom dijelu, dnevno čeka po gotovo tisuću migranata kako bi pokušalo ilegalno ući u našu zemlju i doći do Europske unije, piše Dnevni avaz.

Pokazuju to i operativni podaci Granične policije BiH, koji se danima nadljudskim naporima bore da spriječe njihov ulazak, najvećim dijelom iz pravca Srbije. No, napori se vode i da se spriječi ilegalni ulazak iz naše zemlje u Hrvatsku.

Nakon što je prošli tjedan u dane vikenda spriječen ulazak više od 250 migranata, ova brojka se proteklih dana udvostručila, pokazali su podaci policijskih agencija.

Na taj način su demantirani navodi čelnika Ministarstva sigurnosti BiH da je smanjen broj pokušaja ulaska migranata u BiH.

Dok Vijeće ministara čeka nove službene podatke o ilegalnim migracijama za prvih sedam mjeseci, slika na terenu je više nego alarmantna.

Granična policija je samo prvog dana proteklog vikenda spriječila ulazak više od 100 migranata iz Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa... U dva dana vikenda spriječen je ulazak više od 300 migranata.

Na Graničnom prijelazu Zvornik spriječen je ulazak 26 osoba, za koje nije bilo moguće utvrditi iz kojih su država, a nekoliko sati iza toga, na Graničnom prijelazu Izačić spriječen je pokušaj ilegalnog prelaska državne granice prema Hrvatskoj. Čak 53 osobe spriječene se da ilegalno prijeđu državnu granicu. Ova brojka je iz dana u dan sve veća.

No, operativni podaci pokazali su da je istog dana na Graničnom prijelazu Bijeljina zatečeno pet državljana Iraka bez dokumenata. Graničari su imali pune ruke posla i na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Trebinje, Čajniče, Vinjani, Hum i Izačić.

Poseban problem graničarima prave i krijumčari. Samo u jednom danu spriječeno je krijumčarenje 13 državljana Pakistana, a krijumčari za prijevoz migranata koriste čak i maloljetne osobe.

Utvrđeno je da za te usluge naplaćuju i do 400 eura po osobi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.