Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tisuće ljudi spremne izići na ulicu zbog zraka u Tuzli

04. siječnja 2018. u 08:00 0 komentara 88 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U Tuzli su pokrenuli Facebook grupu pod nazivom “Pokret za čist zrak”, s obzirom da je postalo neizdrživo u tom gradu, a situaciju najbolje oslikava činjenica da je grupa u jednome danu prikupila skoro 9000 članova, piše Večernji list BiH

Potrebna rješenja

U svojim objavama građani ističu da je zrak u Tuzli jako nezdrav, a pozivaju se na monitoring kvalitete zraka koji provodi udruga “Eko akcija”. - Uzroke znamo i trebaju nam hitna rješenja! Ova neformalna skupina građana je nastala kao potreba da se riješi problem sa zagađenim zrakom. Jednostavno, građani žele čist zrak, a ne rak! Naravno da ćemo zajedno razraditi sve naše aktivnosti. U prvoj fazi idemo s FB kampanjom. U drugoj fazi idemo na organiziranje nekog oblika tribine sa stručnjacima jer želimo da struka dođe do izražaja i da ona ponudi rješenja. I struka je jedina koja se mora slušati u ovome. Struka će razraditi rješenja od kojih nećemo odstupiti. Treća faza su aktivnosti kojima će svrha biti najaviti masovno okupljanje građana sa samo jednim ciljem, a to je čist zrak! Mi zahtijevamo konkretne promjene po ovom pitanju i polovična rješenja neće nas zanimati. U svemu ćemo nadležnim službama ostaviti vremena da reagiraju, a ako ne dođe do toga, poduzet ćemo konkretne aktivnosti na terenu! Krajnje je vrijeme da se svi osvijestimo, zbog naše djece - stoji u informacijama o ovoj skupini.

Godišnji prosjek

Jučer je koncentracija suspendiranih čestica u zraku po osnovi PM 2.5 u središtu Tuzle iznosila 206,2. Koncentracija PM 2.5 od 10 opasna je za zdravlje, dok bh. zakoni toleriraju godišnji prosjek od 25. U Tuzli godišnji prosjek iznosi više od 80 i takvo stanje traje godinama, a kada se koncentracija poveća kao na jučerašnju, onda je jasno da situacija nije nimalo dobra. Potrebno je naći rješenje za ovakvu situaciju. - Jedni kažu kako je najveći zagađivač termoelektrana, a kao rješenje problema predlažu toplifikaciju kuća u gradu. Drugima smeta i termoelektrana i ugljen, pa bi da se svi griju na struju. Trećima smeta i termoelektrana i ugljen i automobili, ali su već kupili 7 tona ugljena, a bicikl im je strana riječ. Ima i onih kojima smeta i termoelektrana i ugljen i automobili i Jasmin (gradonačelnik Tuzle) i kanalizacija, ali oni odoše u Njemačku. Treba prvo svatko uraditi toplotnu izolaciju na kući, pa onda da se radi toplifikacija ili grijanje na struju - savjet je Elvira Tahirovića. Kako će se situacija rasplesti, ostaje za vidjeti. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.