proslava Uzvišenja Križa Kristova

Tisuće hodočasnika popelo se na Križevac, mogi bosi, putovali cijelu noć

13.09.2020.
u 20:35

Ovo mjesto molitve i zavjetnih hodočašća župljana, preko noći, postalo je mjesto molitve i zavjetnih okupljanja vjernika cijeloga svijeta.

Pred više tisuća nazočnih vjernika župljani Međugorja i hodočasnici iz domovine i cijeloga svijeta u nedjelju su proslavili blagdan Uzvišenja Križa Kristova. Uz koncelebraciju osam svećenika ispred zavjetnog križa na brdu Križevcu, svetu misu je predslavio fra Damir Pavić, tajnik Bosne Srebrene.

Gradnjom velikog armiranobetonskog križa na brdu Križevcu župljani su zavjetovali Gospodinu da očuva njihove vinograde i polja od nevremena, osobito tuče. Osim okupljanja za godišnjicu ukazanja već godinama veliki broj vjernika dolazi na proslavu Uzvišenja svetog Križa koja se po tradiciji slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe. 

Tako je bilo i u nedjelju kad se nekoliko tisuća hodočasnika uspinjalo ka vrhu brda Križevca. Odsvuda na brdo Križevac dolazili su pješice u Međugorje, mogi bosi iz udaljenijih mjesta Hercegovine i Dalmacije. Putovali su i cijelu noć da bi ujutro stigli do Križevca. Neki su hodočasnici noć prospavali na brdu, kako bi bili što bliže oltaru podno križa.

U ranu zoru zaputili su se oni iz okolice Brotnja i domaći župljani. Među brojnim hodočasnicima iz BiH i Hrvatske, bili su oni i iz nekoliko inozemnih zemalja Španjolske, Slovačke, Ukrajine, Češke... Misno slavlje pjevanjem obogatio je medjugorski franjevac Fra Zvonimir Pavičić. Ovo mjesto molitve i zavjetnih hodočašća župljana, preko noći, postalo je mjesto molitve i zavjetnih okupljanja vjernika cijeloga svijeta.

Gospina poruka o brdu Križevcu

„Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili. Ovih dana napose idite na Brdo i molite pod križem. Potrebne su mi vaše molitve. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu! „ – stoji u Gospinoj u poruci od 30. kolovoza 1984 koju su prenijeli međugorski vidioci..

Križevac je jedno od tri bitna mjesta – uz crkvu i Brdo ukazanja – molitve međugorskog hodočasnika. Mnogi su tu doživjeli obraćenje i ozdravljenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije