Nemaju državljanstvo

Tisuće Brčaka i dalje bez osobne iskaznice

osobna iskaznica
03.02.2016.
u 07:00

Stanovnici Brčko Distrikta BiH moraju imati državljanstvo ili Republike Srpske ili Federacije BiH. Ako ne uzmu entitetsko državljanstvo, ne mogu dobiti osobnu iskaznicu. U slučaju da se predomisle, mogu promijeniti entitetsko državljanstvo, ali samo jedanput i ne mogu istodobno posjedovati oba. Gradonačelnik Brčkog Anto Domić je podsjetio kako je problem “iskrsnuo” 2006. godine kad je donesen novi Izborni zakon Bosne i Hercegovine prema kojem se, umjesto aktivnog, primjenjuju pasivni popisi birača, odnosno podaci se preuzimaju iz osobnih iskaznica. Stanovnici Brčko Distrikta BiH od tad su obvezni opredijeliti se za jedno od entitetskih državljanstava, iako u konačnoj arbitražnoj odluci za Distrikt to nije navedeno, piše Faktor. Oni koji nisu uzeli državljanstvo Federaciji BiH ili Republike Srpske, ne mogu izaći na opće izbore i glasovati za entitetsku i državnu razinu ili za člana Predsjedništva BiH i mogu glasovati samo na izborima za lokalnu vlast u Distriktu. Brčak Zekerijah Osmić, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, u vrijeme kad se donosio Zakon o osobnoj iskaznici bio je ministar javnog registra u Vladi Brčko Distrikta. - Taj zakon je propisao da se jedino u Brčko Distriktu entitetsko državljanstvo obvezno upisuje u osobnu iskaznicu. U oba entiteta se to državljanstvo dobiva po prebivalištu i ono se upisuje samo u matičnu knjigu, ali ne i u osobnu iskaznicu - objasnio je Osmić za Faktor. Do tada su Brčaci imali tzv. pravo glasovanja za jedan od entiteta i nisu imali entitetsko državljanstvo. Postojala je, kaže, i “zamišljena linija” pa su oni u gradu imali “glasačko pravo” za RS, a oni u okolnim selima za Federaciju Bosnu i Hercegovinu.

To je bio problem za Središnje izborno povjerenstvo pa je onda donesen spomenuti zakon. -Tad su svi građani morali otići na šalter Općine i podnijeti zahtjev za upis u jedno od dva entitetska državljanstva - naglasio je Osmić. On sam je uzeo državljanstvo RS-a, no ističe kako i danas imamo veliki broj građana koji ne žele upisati nikakvo entitetsko državljanstvo u osobne iskaznice. Isto je potvrdio i gradonačelnik Domić koji navodi kako veliki broj građana 2006. nije imao ni aktivnu registraciju, ni entitetsko državljanstvo pa nije mogao ni glasovati, a mnogi to još uvijek ne mogu. - Prije nekoliko godina, Vlada Distrikta je, tražeći objašnjenje od OHR-a, koji je provodio arbitražnu odluku za Brčko Distrikt, u vezi s tim problemom dobila odgovor da nije učinjena nikakva pogreška kad je dana obveza građanima da su dužni opredijeliti se za entitetsko državljanstvo - rekao je Domić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?