do sada se čekali simptomi

Test koji otkriva osam najčešćih karcinoma prije nego što postanu smrtonosni

20.01.2018.
u 07:39

Takozvana 'tekuća biopsija' bila je u stanju otkriti tumore u 70% slučajeva kod više od 1.000 pacijenata s karcinomima u ranim stadijima

Novi laboratorijski test krvi mogao bi otkriti čak osam vrsta čestih karcinoma u ranom stadiju razvoja, prije nekontroliranog širenja, javlja Guardian, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Science.

- Po prvi put vidimo potencijalni krvni test koji može otkriti mnogo vrsta nezgodnih karcinoma za koje smo, do sada, trebali čekati prve simptome, i koje bi dosta kasno dijagnosticirali, rekao je profesor Peter Gibbs s Instituta Eliza i Walter u Melbourneu, koji je radio na testu, prenosi Jutarnji.hr. 

Takozvana 'tekuća biopsija' bila je u stanju otkriti tumore u 70% slučajeva kod više od 1.000 pacijenata s karcinomima u ranim stadijima. Test traga za mutiranom DNK koju umiruće stanice ispuštaju u krv, te proteinskim biomarkerima povezanim s rakovima debelog crijeva, dojke, jetre, pluća, jednjaka, jajnika, gušterače i želuca.

Radi se o opasnim karcinomima koji u mnogo slučajeva, poput raka gušterače, ne iskazuju nikakve simptome dok bolest ne uznapreduje do točke gdje su šanse za preživljavanje iznimno male.

Test, koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u, trenutno se isprobava na još 10.000 ljudi. Gibbs navodi kako će ključno pitanje biti cijena testiranja, koja je za sada oko 1.000 dolara po pacijentu.

- No, kao i s većinom tehnologija, i s porastom proizvodnje, stvari s vremenom postaju sve jeftinije. Nadamo se da će cijena pasti na parsto dolara, kazao je Gibbs za Guardian.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije