Mirko Šarović

Teško da bilo to može da manipulirati oko naoružanja

20.06.2018.
u 09:49

Snage Europske unije (EUFOR) su uključene u proces, ali samo u smislu praćenja, ne kontroliranja, u skladu s Instrukcijama stranama (ITP), Izmjenom 25, poglavlja 2/3, odgovoreno je "Oslobođenju" iz EUFOR-a nakon što su predstavnici poduzeća za proizvodnju, remont i trgovinu Kosmos iz Banje Luke potpisali ugovor o pružanju usluge generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sustava s Ministarstvom obrane Srbije, a ugovor parafirali entitetski predsjednik Milorad Dodik i ministar obrane susjedne zemlje Aleksandar Vulin.

- Odjel zajedničkih vojnih poslova EUFOR-a tjedno prima obavijesti o izdanim dozvolama za oružje i vojnu opremu i pojedinostima o prijevozu preko granice BiH - stoji u dopisu EUFOR-a.

Kada je u pitanju kontrola količine oružja koja ide na remont u BiH, iz EUFOR-a kažu da je zadužen inicijalni uvoznik, tvornica za namjensku proizvodnju, te da kontrolu obavlja i Granična policija BiH. Navode da je posljednji u lancu kontrole Inspektorat Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne zna za detalje ugovora banjolučke tvrtke i srbijanskog ministarstva, potvrdio je "Oslobođenju" resorni ministar Mirko Šarović. Pojašnjava da ne znaju ni za količinu ni vrstu oružja koji će biti prebačeni na remont u našu zemlju.

- Da bi netko uvezao bilo koji komad oružja ili opreme vojne namjene, mora dobiti dozvolu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a ista procedura je i kada je u pitanju izvoz, tako da što se ovakvih radnji tiče, teško da bilo tko može manipulirati. Za sada, još nitko nije tražio nikakvu dozvolu od Ministarstva, a onoga trenutka kada se krene u realizaciju tog sporazuma, prvo što će stranke u postupku trebati uraditi jeste da zatraže dozvolu od nas - kazao je Šarović.

Dodaje kako je ista procedura i kada je u pitanju remont naoružanja.

- Pravila procedure su precizna i jasna i u kontinuitetu se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ista procedura je i kada oružje ulazi u zemlju radi remonta. Vi možete tražiti uvoz u zemlju i radi izvoza, to se tako stručno zove. Dakle, i onaj tko želi samo remontirati jednu vrstu naoružanja, ne može tek tako uvesti neremontirano oružje u državu. Tada mora zatražiti dozvolu za privremeni uvoz u Bosnu i Hercegovinu i kasnije to izvesti, i to su standardne procedure gdje je mogućnost manipulacije eliminirana - zaključuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?