mostar veliko gradilište

Teški strojevi zaposjeli ceste, u realizaciji projekti od 19 mil. KM

23.06.2021.
u 21:45

Od najsjevernije točke u mjestu Grabovici, gdje završava granica Mostara, do krajnjeg juga središte Hercegovine postalo je najveće gradilište u kojemu se realiziraju deseci projekata, piše Večernji list BiH.

Rezultat je to činjenice da je u gradskome proračunu godinama akumulirano gotovo 20 milijuna maraka koji su pak oslobođeni nakon što je konstituirano Gradsko vijeće, a novi gradonačelnik s ekipom Gradske uprave užurbao procedure za njihovu realizaciju. Prometnice i kružni tokovi, vodoopskrba, sustav kanalizacije, kolektora... Od završetka rata nije se aktiviralo toliko velikih projekata istodobno. 

Građevinska operativa

- Nadam se kako ćemo uspjeti do kraja godine sve te projekte provesti. Naime, sada je stvarno izazov provesti sve te tehničke postupke, od javnih nabava do angažiranja dovoljno logistike kako bi se sve to provelo u djelo. Dat ćemo sve od sebe da taj posao bude okončan kako ne bi bilo do nas. Ako se neki od projekata ne bude mogao realizirati u ovoj, bit će prenesen na sljedeću godinu. Posve je sigurno da će se ono što je započeto i završiti - rekao je Kordić za Večernjak.

Prema njegovim riječima, angažiranje građevinske operative već je pokrenulo i druge grane gospodarstva kreirajući novu vrijednost. 


- Najjednostavnije za svaku zemlju jest da, kada ste u krizi, onda pokrenete intenzivne javne radove kako biste izašli iz krize. To se u Mostaru podudarilo i za mene je to bio lajtmotiv kako bismo u što kraćem roku pokrenuli što više novca, koji imamo u proračunu, kako bismo generirali nove poslove. To je, zapravo pokretač ukupnoga gospodarstva.

Naime, iskustva pokazuju kako, kada se angažira građevinska operativa, onda se još oko 80 sektora dodatno pokrene. To se već sada osjeti u Mostaru, a posve sam uvjeren kako ćemo svi vidjeti učinke ovih radova. Molim Boga da ovim tempom nastavimo i ubuduće kako bismo imali kontinuitet i ostvarili dodatni učinak u ove četiri godine te u pravome smislu stali na noge i počeli razvijati i druge grane gospodarstva, odnosno realni sektor - ističe mostarski gradonačelnik. Ovaj liječnik, koji se u životu okušao i u poduzetništvu, posebno ističe kako je važno promijeniti model upravljanja gradom, a napose kroz javna poduzeća koja su ključna kako bi građani dobivali uslugu koju plaćaju. Očekuje se skoro imenovanje javnih uprava. 


- To je toliko prevažna tema da radimo svakodnevno na njoj. Tražimo idealan model za Mostar kako bi funkcionirala javna poduzeća. Sama smjena direktora odnosno uprava i imenovanje novih upravnih i nadzornih tijela bit će tehnička stvar. Jako je bitno ne pogriješiti u ovom trenutku i pronaći idealan model za Mostar jer je specifičan sa svim svojim vrlinama i manama kako bi sve zaživjelo na pravi način.

Novi model uprave

Samu smjenu uprava najjednostavnije je izvesti, no model upravljanja jako je važan. Ovaj dosadašnji nije bio dobar i mijenjat će se u svakome slučaju - kaže Kordić. Potvrdio je kako je Mostaru snažnu potporu dao voditelj Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler u dovršetku započetih projekata, kao i financiranju posve novih. Slične najave poslali su i drugi veleposlanici. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije