Direktor JP Autoceste FBiH

Terzić: Ako se ne povećaju akcize na gorivo imat ćemo problem, ali se ne predajemo

Adnan Terzić
06.04.2017.
u 07:28

"Još uvijek nije sve propalo, naravno da ako propadne imat ćemo problem. EBRD je uvjetovao kredite akcizom, ali EIB, OFID i Kuvajtski fond nisu, tako da imamo mogućnost da ipak radimo", kazao je Terzić.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić za Klix.ba je kazao da bi konačno neusvajanje prijedloga o povećanju akciza na gorivo dugoročno moglo predstavljati problem, ali da se ne treba predavati i da treba iznalaziti nove načine financiranja.

Zastupnički dom državnog parlamenta BiH na jučerašnjoj hitnoj sjednici nije podržao prijedlog da se o povećanju akciza na gorivo za 15 feninga glasuje po hitnom postupku. To u biti znači da će BiH probiti rok koji je MMF postavio pred domaće vlasti kao uvjet za drugu tranšu kredita, a koji ističe 7. travnja. 

Terzić ističe da neusvajanjem prijedloga o povećanju akciza u hitnom postupku nije sve propalo, ali bi u konačnici, ukoliko se ni u redovitoj proceduri ne usvoji povećanje akciza, mogli imati problem.

"Još uvijek nije sve propalo, naravno da ako propadne imat ćemo problem. EBRD je uvjetovao kredite akcizom, ali EIB, OFID i Kuvajtski fond nisu, tako da imamo mogućnost da ipak radimo. Vidjet ćemo što će biti. Ne bi se trebali predavati", kazao je Terzić.

Povećanje akciza ne podržavaju zastupnici Saveza za promjene, koji ističu da bi dodatnim nametom od 15 feninga najviše štete pretrpjeli poljoprivredni proizvođači, koji također traže uviđenje tzv. plavog dizela.

U FBiH je nekoliko otvorenih gradilišta na izgradnji autoputa, ali bez konkretnog pomaka zbog nedostatka sredstava izgrađeno je malo novih kilometara. Prijedlog je da se od ukupno 15 feninga povećanja akciza na gorivo po litru, 10 feninga odvaja za izgradnju autoputeva, a pet feninga za cestogradnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije