Provodi se suradnja institucija usmjerena na lociranje, izručenje i procesuiranje

Terorist, borac ISIL-a, stigao u BiH s isteklom putovnicom, spremaju se nova uhićenja

22.11.2023.
u 21:50

Ćatić se nakon gotovo deset godina sudjelovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i putovnicom koja je istekla te je uhićen u Zračnoj luci u Sarajevu pri izlasku iz zrakoplova 17. studenoga

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora nedavno uhićenom Adnanu Ćatiću, povratniku iz Sirije, a trajanje pritvora, kako je potvrđeno, bit će 30 dana, piše Večernji list BiH.

Nakon što je u Sudu BiH održano ročište Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji i pridruživanje terorističkim skupinama, u javnosti se pojavio niz detalja na temelju izjava optužbe, ali i obrane, a koji su međusobno kontradiktorni. Tužiteljstvo BiH ističe da za Ćatića traži pritvor zbog bojazni da osumnjičeni može pobjeći, utjecati na svjedoke ili ponoviti kazneno djelo, dok je obrana uhićenoga predložila mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i policijske kontrole dva puta dnevno.

Bio 2 godine u Turskoj

Kako je naveo tužitelj Dubravko Čampara, Ćatić se nakon gotovo deset godina sudjelovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i putovnicom koja je istekla te je uhićen u Zračnoj luci u Sarajevu pri izlasku iz zrakoplova 17. studenoga. Čampara zbog toga navodi kako se ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

- Razlozi su dug boravak izvan BiH i informacije koje upućuju na to da se borio u redovima terorističkih skupina u Siriji - rečeno je na ročištu. U kontekstu Ćatićeva boravka u BiH uoči odlaska u Siriju Čampara je naveo kako je bio u selu Gornja Maoča. Dodao je i kako je od 2013. godine ratovao na strani tzv. Islamske države te da je iskusan i dobro uvezan. S druge strane, obrana osumnjičenoga ističe kako je Ćatić na teritoriju “Islamske države” radio u školi kao knjižničar i u fotokopirnici te kako se, kako tvrde, nije borio. - On je radio u osnovnoj školi koju su osnovali Pakistanci s britanskim državljanstvima. Vratio se u BiH redovitim letom, uredno kupio kartu - rekao je branitelj osumnjičenog Senad Dupovac. Odvjetnik na upite medija nije mogao precizirati u kojem je gradu njegov branjenik radio, dodavši kako je riječ o školi koju je osnovala organizacija IKRA i da bi to mogao pronaći u dokumentima. Prema riječima odvjetnika, Ćatić je, nakon Sirije, posljednje dvije godine proveo u Turskoj radeći na građevini. - Valjda bi Turska imala informacije da je bio pripadnik ISIL-a. On je tamo radio dvije godine, a u bh. konzulatu u Istanbulu izvadio je putni list jer mu je istekla putovnica. Tužiteljstvo tvrdi jedno, mi ćemo prezentirati drugo. Malo je i on pod emocijama. Nije mu ništa jasno - tvrdi odvjetnik Dupovac. Podsjećamo, policijski djelatnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u suradnji s OSA-om i GP-om predali su prije nekoliko dana Tužiteljstvu BiH osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici.

- Ovaj osumnjičeni je pod istragom i tereti ga se da je sudjelovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. ISIL-a, a koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom. Osumnjičenoga se tereti da je u dobi od oko 25 godina pristupio strukturama ISIL-a te je na području Bliskog istoka proveo oko 10 godina i jedan je od osumnjičenih s najduljim boravkom na navedenom području - objasnili su u objavi iz Tužiteljstva BiH.

Suradnja agencija

Iz objave Tužiteljstva BiH može se izvući i zaključak kako bismo u bliskoj budućnosti mogli svjedočiti novim izručenjima državljana BiH. Naime, Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona u BiH i inozemstvu provode, potvrdili su nedavno iz državnog Tužiteljstva, aktivnosti usmjerene na lociranje, izručenje i procesuiranje više osoba koje su u proteklom razdoblju boravile na stranim ratištima u cilju njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u BiH. U Siriji se, prema posljednjim podacima, nalazi niz osoba iz BiH.

Prema informacijama iz priloga Radija Slobodna Europa, iz BiH je u Siriju ukupno otišlo “između 250 i 300” državljana, i to u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Navedene godine je, prema službenim podacima, zabilježen i posljednji slučaj odlaska iz Bosne i Hercegovine. U međuvremenu se dio državljana BiH vratio u zemlju, a ovaj medij u svojem tekstu upućuje na službenu informaciju institucija prema kojoj su se u BiH do prije nekoliko tjedana vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?