Intervju: prof. dr. sc. Maja Prskalo, dekanica

Terenska nastava dio je nastave svih triju studija

25.05.2023.
u 07:33

Fakultet se već kontinuirano i kroz prethodna tri simpozija predstavio kao promicatelj kulturnoga identiteta i zaštite kamene baštine ovoga područja

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije obilježava 45 godina postojanja i rada. Kako je fakultet izrastao u respektabilnu visokoškolsku instituciju s izvrsnim vezama s gospodarstvom, gdje su danas kada je riječ o aktivnostima, projektima i nastavnom procesu, razgovarali smo s dekanicom Fakulteta prof. dr. sc. Majom Prskalo.

Večernji list: Od kada je fakultet uključen u održavanje simpozija o kamenu?

- Simpoziji su, zapravo, točka gdje se povezuju znanje i gospodarstvo, razmjenjuju iskustva i informacije, pokreću promjene toliko nužne i potrebne za razvitak zajednice više nego ikad do sada. Bilo nam je zadovoljstvo, još od 2013. godine, biti domaćin 1. održanog simpozija "Hercegovina - zemlja kamena" na našem Fakultetu, zatim drugog 2015. godine, 3. simpozija održanog 2018. godine i, nažalost, zbog pandemije s manjim zakašnjenjem, četvrti organiziramo ove godine, na 45. godinu postojanja našega Fakulteta. Ova događanja kontinuitet su u organizaciji znanstveno-istraživačkih skupova iz područja građevinarstva, arhitekture i drugih prirodnih i tehničkih znanosti koji su povezani s građevinarstvom. Na veliko zadovoljstvo Organizacijskog odbora i ovaj put stručnjaci i ljubitelji kamena odazvali su se pozivu za sudjelovanje, a da nismo ostali samo u okvirima Bosne i Hercegovine, govori i činjenica da su članovi Znanstvenog odbora i stručnjaci iz Španjolske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova. Znanstveni i svi drugi stručni simpoziji koji se održavaju na našem Fakultetu svjedoče kako Fakultet i u vrijeme svekolike krize, osim obrazovne, uspješno obavlja i znanstveno-istraživačku misiju.

Večernji list: Što predstavlja kamen u graditeljstvu?

- Kamen je jedan od najstarijih, najdugovječnijih i najpostojanijih materijala u građevinarstvu, koji nas i danas oduševljava svojom dugotrajnošću, moćnim izgledom, snagom, ali i drevnom poviješću. Imajući na umu da su od kamena iz Hercegovine izgrađeni brojni objekti u obližnjim metropolama i visoko cijeneći dugogodišnju tradiciju i iskustvo ovdašnjih ljudi u eksploataciji i preradi kamena te u građenju stambenih i javnih objekata i spomenika u Hercegovini i šire, održavanjem prethodnih triju, a i ovoga četvrtoga simpozija cilj nam je bio animirati predstavnike projektantskih kuća, ali i, naravno, sve druge da se vratimo domaćem kamenu kroz objektivno sagledavanje njegove uloge u prošlosti te mogućnosti razvoja u budućnosti, pažljivo čuvajući ljepote krajolika i za buduće generacije.

Večernji list: Izvođenje nastave u posljednjih pet godina na FGAG-u?

- Uz 45-godišnju tradiciju obrazovanja inženjera građevinarstva, od 2017./2018. akademske godine pokrenuli smo i preddiplomski sveučilišni studij arhitekture i urbanizma, a od 2018./2019. g. i preddiplomski sveučilišni studij geodezije i geoinformatike. Već smo promovirali tri generacije inženjera arhitekture i jednu generaciju inženjera geodezije. Vjerujemo da svojim velikim angažmanom doprinosimo značajno široj društvenoj zajednici proizvodeći mladi inženjerski kadar nužan za razvoj društva u cjelini. Tomu pridodajemo od akademske godine 2018./19. i novi smjer na diplomskom studiju, pa tako, osim općeg i konstruktivnog, nastavu izvodimo i na smjeru hidrotehnika i okolišno inženjerstvo i poslijediplomski doktorski studij na hrvatskom i engleskom jeziku. U 2023. godini upisana je treća generacija poslijediplomanata. Prva javna obrana doktorske disertacije bila je pristupnice Ivane Lukić Kristić, dipl. ing. građ., pod nazivom "Prediction of the nonlinear load-settlement relationship for shallow foundations on granular soils" pred Povjerenstvom za obranu u sastavu: prof. dr. sc. Ivo Čolak, predsjednik (Sveučilište u Mostaru, FGAG), prof. dr. sc. Maja Prskalo, mentorica i članica (Sveučilište u Mostaru, FGAG) i prof. dr. sc. Predrag Miščević, član (Sveučilište u Splitu, FGAG), što je prvi doktorat na engleskome jeziku.

Večernji list: Znanstvena aktivnost na FGAG-u?

- Znanstvena aktivnost djelatnika Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije redovito se prati i analizira. Nastavnici i asistenti su tijekom posljednjih pet godina objavili više od 100 radova, dok je broj objavljenih knjiga, udžbenika, monografija, godišnjaka i dr. u posljednjih nekoliko godina u autorstvu i koautorstvu 19. Značajno za naše kvalitetno funkcioniranje jest to da smo uspjeli pomladiti asistentski kadar zahvaljujući sporazumu koji su potpisali Sveučilište u Mostaru i Zavod za zapošljavanje HNŽ-a, tako da smo u posljednjih pet godina zaposlili 5 novih asistenata i jednu docenticu. Najznačajnija znanstvena aktivnost na Fakultetu počela je u lipnju 2011. godine pokretanjem elektroničkog časopisa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, e-Zbornika, a koji je tijekom prethodnih godina uvršten u baze časopisa EBSCO, Hrčak (https://hrcak.srce.hr/e-zbornik), DOI (CrossRef) i DOAJ (The Directory of Open Access Journals), tako da je postao puno vidljiviji i citiraniji, što je od iznimnog značaja za napredovanje nastavnika kod izbora u znanstveno-nastavna zvanja. Održavanje Znanstvenih sati također je jedan oblik znanstvene djelatnosti u vidu predavanja koja održavaju nastavnici s drugih sveučilišta, fakulteta, ali i djelatnici Fakulteta i kolege iz struke. Tijekom proteklih 5 godina održano je na desetke ovakvih predavanja. Našu znanstvenu aktivnost potvrđujemo i organiziranjem simpozija. Niz je manifestacija i događaja tijekom 2023. godine kojima ćemo obilježiti 45. godišnjicu postojanja. Kroz 4. simpozij o kamenu "Hercegovina - zemlja kamena" te kroz prateću izložbu fotografija o kamenoj baštini Hercegovine, koja će bila otvorenoga karaktera, Fakultet se već kontinuirano i kroz prethodna tri simpozija predstavio kao promicatelj kulturnoga identiteta i zaštite kamene baštine ovoga područja.

Večernji list: Kakva je suradnja s drugim srodnim fakultetima?

- Udruga hrvatskih građevinskih fakulteta udruga je svih građevinskih fakulteta koji u obrazovnom ciklusu koriste hrvatski jezik kao službeni jezik, a Udrugu čine sljedeće članice: Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Misija UHGF-a je promicanje i unaprjeđivanje građevinske struke i njoj srodnih struka u cilju osiguravanja visoke kvalitete znanstvene, obrazovne i stručne aktivnosti prepoznatljive i uvažene na međunarodnom tržištu rada i usluga. U udruzi HGF 2018. godine bili smo domaćini proslave desete obljetnice, a Udrugom smo predsjedali od veljače 2017. do veljače 2019. godine. Ovo bogato 15-godišnje iskustvo koje dijelimo s građevinskim fakultetima na kojima se nastava održava na hrvatskom jeziku iznimno je važno za nas, posebice za naše doktorande kroz održavanje skupa "Zajednički temelji". Priznavanje diploma i upisi na diplomske studije u kojima su naši studenti potpuno izjednačeni s drugim studentima u RH najvažnije su tekovine koje imamo kroz djelovanje Udruge. Udruga studija arhitekture i urbanizma Hrvatske, koja djeluje od 2017. godine (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru), organizira trodnevni posjet studenata Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Pandemija je ovo nakratko zaustavila, ali smo se ponovno organizirali za ovaj posjet u 2022. godini, a u 2023. godini studenti su odradili studijski posjet Splitu. Studenti geodezije i geoinformatike svoje studijsko putovanje ove godine imali su u Sarajevu, posjetivši Federalnu geodetsku upravu.

Večernji list: Koliko su studenti uključeni u aktivnosti na Fakultetu?

- Naši studenti također su vrlo aktivni i uključeni u sva zbivanja na Fakultetu i Sveučilištu: organiziraju radionice, razna studentska natjecanja iz znanja, sportska natjecanja, organiziraju natjecanja za srednjoškolce, pišu i objavljuju u studentskom časopisu Nestabilnost, putuju i razmjenjuju iskustva sa studentima drugih zemalja i sveučilišta. Trudimo se u svakom pogledu pomoći im i ukazati na veliki značaj i međunarodne razmjene iskustava. Oni to danas rade kao studenti da bi sutra kao mladi perspektivni stručnjaci lakše surađivali i komunicirali s kolegama diljem svijeta.

Večernji list: Kakva je povezanost Fakulteta s gospodarstvom?

- Veza s gospodarstvom je na zavidnoj razini. Samo u posljednje tri godine Fakultet je preko Građevinskog istraživačkog centra nastavio obavljati djelatnosti projektiranja, revizije, stručnog nadzora, nostrificiranja projekata, izrade stručnih mišljenja i elaborata, ispitivanja konstrukcija, energetskog certificiranja i ostalih djelatnosti na više od 100 ugovorenih stručnih projekata. Zahvalni smo svim investitorima, počevši od javnih poduzeća, ministarstava, općina, kao i privatnih investitora koji u Fakultetu prepoznaju visokostručnu kvalitetu i partnera za uspješnu realizaciju vrlo složenih inženjerskih projekata i studija. Radi povezivanja visokoga obrazovanja, znanosti, istraživačkoga rada i prakse uspostavili smo suradnju s institucijama i tvrtkama iz okružja radi dodatnoga osposobljavanja i pripreme studenata za buduće znanstvene i stručne poslove, a u NPP uveli smo 2020./2021. akademske godine izborni predmet Stručna praksa. Fakultet je, među ostalima, potpisao sporazum o suradnji s nastavnim bazama: Grad Mostar, tvrtka Hering d. d. iz Širokoga Brijega, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, tvrtka Forum 98 d. o. o. Stolac, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose, tvrtka IGH d. o. o. Mostar i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar te Integra d. o. o Mostar. Ove i prošle godine uspješno su završene stručne prakse u više tvrtki (Integra d. o. o., Elektroprivreda HZ HB, Euroasfalt d. o. o. i Javno poduzeće Vodovod i kanalizacija d. o. o. Kiseljak i Grad Mostar). Potpisana su tri nova sporazuma o suradnji, s tvrtkama Zagreb Inspekt Mostar, Geodata Mostar i B krug Livno, uz već postojeće koje imamo s Gradom Mostarom, tvrtkom Hering d. d. Široki Brijeg, Federalnom geodetskom upravom, tvrtkom Alfa term i drugima. Terenska nastava sastavni je dio nastave svih triju studija, bilo kroz obvezne ili izborne predmete, i ovim putem iskazujem zahvalnost svim našim nastavnim bazama, tvrtkama, kao i javnim institucijama na podršci i pomoći oko organiziranja iste.

Večernji list: Kakav je interes za studiranje na FGAG-u?

- Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije imamo pet sveučilišnih studija, preddiplomska tri studija: građevinarstva, arhitekture i urbanizma te geodezije i geoinformatike, diplomski i poslijediplomski studij građevinarstva. Interes za ove studijske programe još je uvijek zadovoljavajući s obzirom na pad broja studenata koji bilježe sva sveučilišta kako u BiH tako i u RH. Na studiju građevinarstva studenti odabiru svake godine kolegije u vrijednosti od 60 ECTS bodova i moraju plaćati samo one koje ponavljaju. Kolegiji i bodovi koje upisuju prvi put su besplatni, bez obzira na to jesu li morali plaćati prethodnu godinu ili ne. Time se stimuliraju dobri studenti i svima je omogućen ravnopravan položaj u nastavku studiranja. Na studijima arhitekture i urbanizma te geodezije i geoinformatike situacija je drugačija jer su to komercijalni studij. Ove akademske godine raspisujemo natječaj za upis na 1. godine studija: građevinarstva - 60 studenata, arhitekture - 30 i geodezije - 30 studenata. Organiziramo Dan otvorenih vrata za studij geodezije i geoinformatike, a u pripremi je i Dan otvorenih vrata za studij arhitekture i urbanizma, na kojima će biti organizirana i besplatna škola crtanja kao priprema za prijamni ispit koji će se održati 5. srpnja u 11 sati u prostorijama Fakulteta. Pozivamo sve zainteresirane da se navrijeme prijave.

Večernji list: Ova godina je svakako značajna za FGAG. Ulažete mnogo energije u sve zacrtane aktivnosti?

- Ova godina značajna je za sve nas na FGAG-u. Obilježavamo 45. obljetnicu dvama simpozijima, sada u svibnju i u listopadu Geoexpo 2023. s Društvom za geotehniku Bosne i Hercegovine. Ova događanja predstavljaju kontinuitet u organizaciji znanstveno-istraživačkih skupova našeg Fakulteta iz područja građevinarstva i dijelova područja prirodnih i tehničkih znanosti koji su povezani s građevinarstvom.

Radimo i na pripremi monografije Fakulteta, organiziramo izložbe studentskih radova, promoviramo nakladničku djelatnost. Sve to ne bismo mogli bez angažmana cijelog kolektiva i potpore uprave Sveučilišta, posebice rektora prof. dr. Zorana Tomića, kao i brojnih suradnika i prijatelja koji su pomogli da cijela organizacija protekne onako kako smo zacrtali akcijskim planom provedbe strategije Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?