suvremena medicina

Terapija matičnim stanicama efikasna u liječenju korone, dostupna i u BiH

ilustracija
18.12.2020.
u 20:22

U suvremenoj medicini, liječenje matičnim stanicama se smatra jednim od najvećih dostignuća.
Dugoročno ulaganje u zdravlje, kako mnogi definiraju čuvanje matičnih stanica iz pupčane vrpce i pulpe mliječnih zuba, danas je najbolja preventiva protiv bolesti.

Međutim, ono što je također jako važno jeste da je jako efikasno liječenje koronavirusa matičnim stanicama, kažu stručnjaci, navodeći kako se pokazalo da ta terapija nema nikakvih neželjenih djelovanja, piše Klix.ba. 

"Matične stanice, što je jako važno, mogu se iskoristiti za liječenje cijele obitelji, ne samo tog djeteta od kojeg se uzimaju matične stanice, nego i za obitelj, čak i za širu obitelj ukoliko boluju od nekih težih bolesti koje se mogu liječiti matičnim stanicama", kazala je mr.sci.med.ph. Azina Pirić-Novalić.

Ona je govorila o tome na koji način matične stanice mogu pomoći u liječenju koronavirusa.

"Svi smo se najviše fokusirali na pluća, jer koronavirus izaziva upalu pluća i ulazi preko respiratornog sustava, međutim, najveći broj pacijenata ne umire od pluća, iako su na respiratorima. Oni umiru od imunoloških problema i nečega što se zove 'citokinska oluja', znači dolazi do zgrušavanja krvi svuda po organizmu i čovjek umire od toga zapravo", pojašnjava Pirić-Novalić.

Matične stanice upravo pomažu kod tih imunoloških problema, dodaje ona, smiruju imunitet i pomažu da se ne dogodi citokinska oluja.

"Dodatno lokalno djeluju u plućima zato što se matične stanice kada se daju intravenski, kako se i daju u ovoj terapiji, prvenstveno, većina njih odlazi u pluća, u te male krvne sudove i tu najviše djeluju", kazala je.

Objasnila je i kako je prvi pacijent u Kini dobio matične stanice. 

"Imamo slučaj prvog pacijenta u veljači u Kini, ženu koja je imala dijabetes i koja je deset dana bila na respiratoru u jako teškom stanju, pa je primila matične stanice i njoj je bukvalno spašen život nakon toga" govori Pirić-Novalić.

Od tada pa do sada, ističe, trenutno je u razvoju sedamdeset studija za liječenje koronavirusa i većina pokazuje da kod srednje teških oblika i teških oblika matične stanice mogu spasiti život.

"Za one ljude koji su ostavili matične stanice ta terapija je dostupna i u BiH. Ukoliko netko ima svoje matične stanice on ih može zatražiti, postoji rok od dva tjedna da se te stanice isporuče, one u laboratoriji moraju se umnožiti i ukoliko liječnik indicira u BiH liječenje matičnim stanicama te matične stanice mogu se dostaviti i pacijent se može liječiti njima", kazala je Pirić-Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?