Imunizacija stanovništva

Tek 209.748 građana primilo dvije doze, pozivi na veću odgovornost

09.09.2021.
u 16:35

U razdoblju od 8. ožujka do 5. rujna u Federaciji BiH ukupno je drugom dozom cijepljeno 209.748 građana, dok je broj onih koji su primili samo prvu dozu nešto veći te iznosi 367.292, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, piše Večernji list BiH. 

Podaci s terena

Uvidom u tablicu u kojoj se nalaze podaci za svaku od pojedinih županija, vidljivo je kako je najveći broj građana koji su primili drugu dozu cjepiva u Sarajevskoj županiji - 58.525, a ta županija na prvom je mjestu kada je riječ o broju građana koji su primili prvu dozu cjepiva - 109.330. Na drugom mjestu nalazi se Tuzlanska županija u kojoj je 44.300 građana primilo drugu dozu cjepiva, dok je broj cijepljenih prvom dozom 75.616. Slijedi Zeničko-dobojska županija s 29.503 građana koja su primila drugu dozu odnosno s 59.677 građana koji su se cijepili jednom dozom. Slijedi Srednjobosanska županija u kojoj je 21.108 građana primilo drugu dozu cjepiva odnosno 37.556 građana cijepljeno je jednom dozom. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 20.747 građana primilo je obje doze cjepiva, dok ih je 35.358 primilo prvu dozu. Slijedi Unsko-sanska županija sa 17.335 građana koji su dobili obje doze odnosno 24.429 cijepljenih prvom dozom, a potom Zapadnohercegovačka županija u kojoj je 6186 građana cijepljeno dvjema dozama odnosno 7310 prvom dozom cjepiva. U Hercegbosanskoj županiji obje doze cjepiva primio je 5901 građanin, a prvu dozu 7385 njih. Posavska županija je sljedeća s 3768 građana cijepljenih dvjema dozama odnosno 5176 prvom dozom te Bosansko-podrinjska županija u kojoj je dvije doze cjepiva primilo 2375 građana, a jednu 5455.

Istodobno, situacija u BiH u kontekstu novog vala pandemije pogoršava se i dalje.

Porastom broja novozaraženih raste i broj hospitaliziranih, pa je tako u posljednja dva tjedna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID-19 s težom kliničkom slikom čak četiri puta veći u odnosu na ranije razdoblje, potvrđeno je za Fenu iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar. Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekla dva tjedna u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtjeva liječenje u Respiratorskom centru do pet je puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 10 posto nepotpuno je cijepljeno, a 90 posto ih nije cijepljeni. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH, govoreći o trenutačnoj situaciji i stanju u bolnicama, kako piše federalna.ba, upozorio je kako je stanje prilično ozbiljno, samo što mi to ležerno doživljavamo i ležerno se ponašamo.

Važnost cijepljenja

- Ono što nas može zabrinuti je da je 86 posto osoba koje su preminule u protekloj godini od posljedica COVID-19 imalo iznad 60 godina. A upravo kod te treće dobi imamo negdje oko 30 posto svega cijepljenih. To znači da bismo mogli očekivati visoku smrtnost, pogotovo zato što obolijevaju značajno mlađi ljudi koji prenose bolest vrlo jednostavno na članove svoje obitelji - upozorio je Čerkez. Kazao je kako je to ono što zasigurno zabrinjava.

- Zato je cijepljenje jako važno, a mi ne prisiljavamo nikoga, svatko je odgovoran za svoje zdravlje, ali trebao bi biti malo odgovoran i za zdravlje drugih. Praktično, cijepljenje je jedini proces koji nam omogućava da nemamo onu najtežu sliku. Dakle, cijepljenje nam, sa sigurnošću možemo reći, spašava život. Cijepljenje nije samo zaštita zdravlja, cijepljenje je pitanje spašavanja života - naglasio je Čerkez.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?