košnice gotovo prazne

Tegla meda postat će nedostižna za brojne građane, mogla bi iznositi i 30 KM

med
Foto: shutterstock
02.08.2023.
u 21:50

- Dug kišni period ostavio je posljedice na košnice koje su danas gotovo prazne. Meda nema ni za pčele, a kamoli pčelare, govori Mirsad Kurić iz Bihaća

 

Nestabilne vremenske prilike loše utječu i na oblast pčelarstva. Prinosa gotovo i nema, pa su pčelari primorani usred ljeta, prihranjivati pčele, a za posljedicu bi to moglo imati dodatno poskupljenje meda.

Sve zalihe hrane koje su imale od prošle godine su u proljeće pojele. U prirodi nije bilo hrane, bili su pčelari primorani dati im pogače i sirupe da bi ih održali u životu, a sada kada se vrijeme stabiliziralo, meda nema.

Ništa bolja situacija nije ni u pčelinjaku Zekije Kozlice koja se ovim poslom bavi posljednjih 15 godina, javlja BHRT.

- Dug kišni period ostavio je posljedice na košnice koje su danas gotovo prazne. Meda nema ni za pčele, a kamoli pčelare, govori Mirsad Kurić iz Bihaća koji ima gotovo tri stotine košnica. Sve ukazuje na to da je ova godina za pčelare - izgubljena.

- Ako mi vjerujete da mi se ne mili još pregledati. Kad vidim lagane košnice... Mogu samo pogledati imaju li hranu, da ne umru od gladi. Za vrcati med, prodavati i slično - ma nema šanse ove godine. Tko kaže da je vrcao, ne vjerujem da je pravi med, kaže pčelar Zekija Kozlica koji se ovim poslom bavi posljednjih 15 godina.

Cijena tegle meda postala je tako sve nedostižnija za većinu prosječnih potrošača. Najavljuje se da bi mogla dostići i 30 konvertibilnih maraka.

- S obzirom da nije bilo troškova za taj prošlogodišnji med, bilo bi korektno da se cijena ne dira, jer ljudi traže više med kao lijek, a ne hranu. Tako da svi budemo solidarni i ovu godinu probamo zajedno izvući, kaže pčelar Mirsad Kurić.

Kako bi prebrodili probleme neophodna će, dodaju, biti i pomoć nadležnih. U suprotnom mnogi će biti primorani da odustanu od pčelarenja, posla kojim se u Federaciji aktivno bavi oko 4.500 do 5.000 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije