Konferencija glavnih tužitelja

Tegeltija: Tužitelji imaju dovoljno hrabrosti i odlučnosti odgovoriti na zadatke

VSTV
31.05.2016.
u 18:41

Nakon konferencije predsjednika sudova u BiH, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine održalo je danas i XII Konferenciju glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji su razmotrena pitanja od značaja za rad tužiteljstava u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, razgovarano je o izvještaju o radu tužiteljstava u BiH u 2015. godini, predmetima korupcije u tužiteljstvima, razlozima velikog broja donošenja naredbi o neprovođenju i obustavi istrage, kao i o utjecaju postojeće organizacije tužiteljskog sustava na efikasnost tužiteljstava. Glavni tužitelji i gosti konferencije upoznati su i s Projektom USAID Measure BiH koji se odnosi na Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je u uvodnom obraćanju naglasio da je zabilježen pomak u određenim aspektima rada tužiteljstava, navodeći kao primjer smanjen broj neriješenih prijava kao i napredak u radu na predmetima ratnih zločina. Također je naznačio da je ogroman teret na tužiteljstvima od kojih se očekuje da rade više i bolje, te je izrazio uvjerenje da tužitelji imaju dovoljno hrabrosti i odlučnosti da odgovore na zadatke koji su pred njima. Tegeltija je pozvao tužitelje da u postojećem zakonskom okviru efikasnije usmjere resurse kako bi doveli do očekivanih rezultata posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Konferenciji su, pored glavnih tužitelja iz Bosne i Hercegovine, prisustvovali članovi VSTV-a BiH, predstavnici strukovnih organizacija te gosti iz međunarodnih organizacija.

Na konferenciji su usvojeni sljedeći zaključci:

- Izvještaj o radu tužiteljstava u BiH u 2015. godini: 
Potrebno je održati postignuti trend smanjenja broja prijava/izvještaja, te dalje   unaprijeđivati efikasnost rada tužiteljstava; Posebno je potrebno ubrzati uzimanje u rad krivičnih prijava/izvještaja, te donijeti odluke po neriješenim prijavama/izvještajima, a posebno po neriješenim prijavama/izvještajima u koruptivnim krivičnim djelima; Potrebno je pojačati rad na gonjenju pravnih osoba za počinjena krivična djela; Potrebno je da glavni tužitelji pojačaju svoju ulogu u kontroli točnosti unošenja podataka u TCMS, a posebno podataka o privremeno oduzetoj imovinskoj koristi proizašloj iz krivičnih djela, kao i trajno oduzetoj imovinskoj koristi pravosanžnim presudama.; Potrebno je da glavni tužitelji naprave analizu uspješnosti uloženih žalbi i istu dostave Stalnoj komisiji za efikasnost tužiteljstava VSTV-a BiH; Nastaviti na insistiranju izvršenja zaključaka sa XI Konferencije glavnih tužitelja u BiH, koji su trajnog karaktera, a posebno koji se odnose na popunjavanje sistematiziranih tužiteljskih pozicija u tužiteljstvima i uopće položaja tužitelja u BiH.

- Predmeti korupcije u tužiteljstvima – izazovi, problemi i prijedlozi za poboljšanje: 
Ocjenjujemo potrebnim da uredi za reviziju na svim razinama u BiH, u trenutku kada prilikom vršenja revizije konstatiraju da je došlo do značajnih kršenja zakonskih odredbi, obavijeste nadležne policijske agencije o ovim slučajevima. Inicirati da se izmijeni Zakon o javnoj reviziji u tom pravcu; Održati tematsku konferenciju glavnih tužitelja s policijskim agencijama na temu borbe protiv korupcije; Smanjiti broj naredbi o neprovođenju i obustavi istrage koje se donose po prijavama/izvještajima agencija za provođenje zakona, na način da se za krivična djela za koja je propisana kazna preko pet godina tužitelja obvezno obavještava i daje sugasnost za podnošenje istih.

- Razlozi velikog broja donošenja naredbi o nesprovođenju i obustavi istrage: 
Pojačati nadzor tužitelja nad ovlaštenim službenim osobama u cilju unaprijeđenja kvaliteta izvještaja o počinjenom krivičnom djelu; Preporučuje se glavnim tužiteljima da donesu obvezujuću uputstu o potrebi da se naredba o neprovođenju istrage i obustavi istrage dostavlja oštećenom i podnositelju prijave; Preporučuje se da agencije za provođenje zakona ojačaju kadrovsku i stručnu osposobljenost u cilju podnošena kvalitetnijih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

-Prezentacija Projekta USAID MEASURE BiH - Index efektivnosti pravosuđa u BiH: 
Konferencija glavnih tužitelja pozdravlja uvođenje Indeksa efektivnosti pravosuđa u BiH, koji se prepoznaje kao jedinstven i inovativan alat za procjenjivanje pravosudne efektivnosti u BiH. Pravosudne institucije bi trebale koristiti ovaj alat pri sagledavanju trendova u pravosuđu, te ispitivati uzroke za trendove i vrijednosti u indeksnim indikatorima, kako bi se mogle poduzeti ciljane mjere za poboljšanje.

- Uticaj postojeće organizacije tužiteljskog sustava na efikasnost tužiteljstava: 
Analiza je pokazala da tužitelji veliki broj radnih sati troše na putovanja radi zastupanja predmeta na sudovima izvan sjedišta tužiteljstava. Uvažavajući ovu činjenicu, VSTV BiH preuzima obvezu da, na osnovu ove analize, predloži mjere za unaprijeđenje efikasnosti i eventualno nova organizacijska rješenja, priopćeno je iz VSTV BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?